Hopp til innhold

Strengere aldersgrenser på kino

Kulturdepartementet vil ha to typer aldersgrense - en der foreldrene kan ta med barna, og en absolutt grense.

Ringenes herre: Ringens brorskap

Ikke for 8-åringer med følge? Ringenes Herre fikk 11 års aldersgrense.

Foto: SF Norge

I dag kan barn se filmer som har en høyere aldersgrense enn alderen deres så lenge de har følge med voksne. 

Med 11 års aldersgrense kan foreldrene ta med barn ned til 8 år med dagens regler. Også for 15-årsgrense og 7-årsgrense gjelder regelen om at barn med følge kan være tre år yngre enn grensen. Kulturminister Trond Giske foreslår å beholde dagens ordning, men vil stramme inn på enkelte filmer ved å innføre absolutte aldersgrenser.

- Bare unntaksmessig

- Vi har fått noen innspill på at det kan være hensiktmessig for å få et mer finvasket nett. Det vil bare være unntaksmessig at vi gjør aldersgrenser absolutt, sier Giske.

Direktør Lene Løken i bransjeorganisasjonen Film og Kino vil ikke ha noen absolutte aldersgrenser. Hun foretrekker dagens regelverk.

Lene Løken

Lene Løken

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

- Foreldre og foresatte er de beste til å vurdere barna i forhold til kinofilmen. Barn er forskjellige på forskjellige alderstrinn, og foreldre oppfatter hva som er heldig for barnet og hva som ikke er fullt så heldig for barnet annerledes, sier hun.

Aldersgrensene på film blir bestemt av Statens Medietilsyn. Rådgiver Barbro Hardersen synes det er en grei ordning at foreldrene har mulighet til å overprøve grensene de setter.

- Det kan være vanskelig å overprøve foreldre. Det blir bakstreversk å være så bastante, sier Hardersen. 

Ja i dag - nei i morgen

Kultuminister Trond Giske

Kultuminister Trond Giske

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Lene Løken frykter at absolutt aldersgrense sammen med dagens ordning vil by på forklaringsproblemer for kinobilettørene.

- Hvis de som står i døra på kino skal si den ene dagen at i dag kan du ta med sønnen din, men ikke i morgen fordi da er det en annen film, men med samme aldersgrense. Det blir helt umulig å praktisere, sier Løchen.

Kulturminister Trond Giske er derimot optimist. - Jeg tror ikke at folk som jobber på kino vil ha problemer med å praktisere det, sier han.

Men Ida Helene Ryg som passet billettluken på Colosseum kino i går kveld ser ikke frem til et mer komplisert regelverk.

- Det blir litt forvirrende. Jeg tror kassererne vil ha nok problemer med å forklare det selv, sier Ryg. 

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 

 Har du sterke meninger om saken? Send mail til Nettkultur

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.