Hopp til innhold

Streik i TV-bransjen avverget

Det er oppnådd enighet i meklingen mellom Virke og Norsk Filmforbund.

Idol 2014

«Idol» produseres av Monster for TV 2. Produksjonsselskapet var ett av dem som risikerte å bli rammet av en streik. Fra venstre: Esben «Dansken» Selvig, Kurt Nilsen, Tone Damli og Gunnar Greve.

Foto: Espen Solli

Meklingsfristen var satt til midnatt, men etter 11 timers mekling på overtid hos Riksmekleren er en streik i TV-bransjen avverget.

Resultatet av meklingen vil sendes ut på uravstemning i løpet av det nærmeste døgnet.

Ny tariffavtale

I striden representerer Virke produksjonsselskapene Eyeworks Dinamo, Monster, Mastiff, Nordisk Film og TV, Rubicon og Strix.

Da forhandlingene ble brutt i mai, var partene verken enige om reisetidsbestemmelser, lønnssystem, opphavsrett eller pensjon.

Forhandlingsdirektør Pål Skarsbak i Virke er fornøyd med å ha kommet fram til en løsning og at man slipper streik.

– Vi har kommet frem til en avtale som sørger for ryddige og gode arbeidsforhold for de ansatte hos tv-produsentene, han.

Forbundsleder Sverre Pedersen i Norsk filmforbund sier dette:

– Vi har fått på plass en tariffavtale. I og med at de seks store produksjonsselskapene brøt ut av Produsentforeningen, måtte vi etablere en ny avtale. Nå har vi både en hovedavtale og en tariffavtale mellom Filmforbundet og Virke, sier Pedersen til Kampanje.

Bred uenighet

Flere av produksjonsselskapene som lager programmer for TV-selskapene, sto i fare for å bli rammet av streik. Det var varslet at 43 ansatte kunne bli tatt ut i streik onsdag, og at en eventuell streik vil bli trappet opp torsdag.

– Filmforbundet ønsker et transparent og praktisk gjennomførbart lønnssystem, og en reisebestemmelse som gir rimelig regulering av-, og kompensasjon for reise, skrev Filmforbundet i en pressemelding i forbindelse med forhandlingsbruddet i mai.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober