Hopp til innhold

– 2010 blir et spennende filmår

Flere av Norges mest kjente filmregissører kommer med film neste år. 2010 kan bli et mye bedre filmår enn i år, mener kritikere.

Anders Danielsen Lie, Leon Bashir og Farakh Abbas i filmen «Tomme tønner»

Den norske gangsterkomedien «Tomme Tønner» har kinopremiere 8. januar 2010.

Foto: Foto/Copyright: Jo Bergersen/Euforia Film

En av filmene det knyttes store forventninger til i 2010 er «Kongen av Bastøy» som skal ha kostet nærmere 50 millioner kroner. Filmen er regissert av Marius Holst, som står bak kritikerroste filmer som «Blodsbånd» og «Ti kniver i hjertet».

Den norske Hollywood-regissøren Hans Petter Moland, som står bak filmer som «The Beautiful Country» og «Aberdeen», har fått med seg den svenske skuespilleren Stellan Skarsgård i «En ganske snill mann».

«Elling»-regissøren Petter Næss har regissert en film basert på forfatter Lars Saabye Christensens «Maskeblomstfamilien», mens Cannes-yndlingen Bent Hamer kommer med en filmen «Hjem til jul» basert på forfatter Levi Henriksens novellesamling «Bare mjuke pakker under treet».

Marius Holst er kinoklar med «Kongen av Bastøy» i 2010

Regissør Marius Holst sammen med skuespillerne under innspillingen av «Kongen av Bastøy».

Foto: Foto/Copyright: Agnete Brun/Euforia Film

Forventninger til Bent Hamer

– 2010 blir et mye mer spennende filmår enn 2009. Det kan man slå fast først som sist, sier Vegard Larsen, filmkritiker i Dagbladet.

Sammen med blant annet NRKs filmkritiker Einar Guldvog Staalesen har Larsen vært med og stemme fram Bent Hamers «Salmer fra kjøkkenet» til tiårets beste film.

– Bent Hamer er en Cannes-favoritt, kjent over hele Europa for sine egenartede filmer, og det er alltid spennende når han kommer med nye filmer, sier Larsen.

Også Einar Guldvog Staalesen har store forventninger til Hamers kommende film.

– Jeg synes han er den mest spennende filmskaperen vi har. Han har ikke vært like heldig med hver film, men totalen er at han er nyskapende, original og meget nordisk i sitt uttrykk.

Skuespiller Trond Fausa Aurvåg i regissør Bent Hamers film «Hjem til jul»

Skuespiller Trond Fausa Aurvåg i regissør Bent Hamers film «Hjem til jul».

Foto: Foto/Copyright: John Christian Rosenlund for Sandrew Metronome/BulBulFilm AS

– For mange gjengangere

Guldvog Staalesen er ikke enig med Larsen i at neste år garantert blir et bedre filmår for norsk film. Han mener nemlig at året som er gått ikke var et dårlig filmår.

– Problemet var at publikum ikke valgte de beste filmene. De valgte ikke «Nord» og de valgte i for liten grad «Upperdog».

Ifølge Guldvog Staalesen kjører den norske filmbransjen kommersielt safeing.

– Man vet at kjent stoff selger bedre enn nytt originalstoff, sier han, og presiserer at dette gjelder spesielt innenfor barnefilmer.

Neste år inntar kjente karakterer som Knerten, redningsbåten Elias, Olsenbanden jr. og Pelle Politibil igjen kinolerretene. Det er altfor mange gjengangere ifølge Guldvog Staalesen.

– Jeg har ingen problemer med hver enkelt film, men det er et problem at en så stor andel av barnefilmproduksjonen er gjengangere framfor originale historier.

Pelle Politibil kommer tilbake i en animert tegnefilm i 2010.

Pelle Politibil kommer tilbake i en animert tegnefilm i 2010.

Foto: Foto/Copyright: Qvisten Animation/Neofilm

– Aldri sett maken

For de litt eldre, er det på den ene siden kjente regissørnavn og og på den andre kjente historier som er gjengangerne.

Neste år kommer filmene om Nokas-ranet og ikke minst filmatiseringen av den mye omtalte boken «En helt vanlig dag på jobben», som er skrevet av tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs.

Samtidig kommer det ifølge Vegard Larsen også flere spennende filmer som utfordrer deriblant «Kommandør Treholt og Ninjatroppen» med Mads Ousdal i hovedrollen.

– Dette er nok en film vi aldri har sett maken til i Norge, tror Larsen, som også trekker fram at Max-Manus-produsent John M. Jacobsen trolig neste år kommer med filmen «Trolljegeren» som det er knyttet mange hemmeligheter rundt.

Mens Larsen gleder seg mest til utfordrende filmer som «Kongen av Bastøy», «Hjem til jul» og «Kommandør Treholt og Ninjatroppen», ønsker Einar Guldvog Staalesen seg en intellektuell utfordring.

– Tomme filmer er også tomme opplevelser, mener han.

Mads Ousdal i «Kommandør Treholt og Ninjatroppen»

Mads Ousdal i «Kommandør Treholt og Ninjatroppen».

Foto: Foto/Copyright: Ellen Ugelstad/Tordenfilm

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober