Hopp til innhold

– Vet ikke om det er bra å være rollemodell for statsministeren i «Forbrytelsen»

Statsminister Jens Stoltenberg vil vente til han har sett kveldens avsluttende episode av TV-serien «Forbrytelsen» før han konkluderer med om det er positivt at han er brukt som inspirasjon til serien.

Jens Stoltenberg

– En god serie lar seg inspirere av virkeligheten. Da lar vi oss blende og forlede enda mer av serien, sier statsminister Jens Stoltenberg, som selv har vært til inspirasjon for folkene bak «Forbrytelsen».

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Mandag kveld går siste episode av den populære krimserien «Forbrytelsen» på norsk TV.

Statsminister Jens Stoltenberg er storfan av serien, som han mener er «god underholdning og spenning».

Vel vitende om at han selv er brukt som inspirasjon for statsminister Kristian Kamper i serien, er Stoltenberg svært spent på hvordan det hele ender.

– Om det er en god eller dårlig nyhet at jeg er brukt som inspirasjon er veldig avhengig av hvordan det går i siste episode. Det kommer an på hvilken rolle statsministeren faktisk har, sier Stoltenberg til NRK.

Så langt er han fornøyd med jobben den fiktive statsministeren Kristian Kamper gjør i serien.

– Jeg har et godt inntrykk av ham. Han virker opptatt av å få gjort ting, og det virker som han er et ærlig og engasjert menneske. Men det gjenstår å se hvilket menneske han egentlig er, sier Stoltenberg.

– Stolteberg grunninnspirasjon

Olaf Johannessen

Olaf Johannessen spiller statsminister Kristian Kamper i TV-serien «Forbrytelsen». Han sier Jens Stoltenberg har vært rollemodell for karakteren.

Foto: Tine Harden / DR

Det er den danske skuespilleren Olaf Johannessen som spiller statsministeren i serien.

Han sier valget om å bruke Stoltenberg som inspirasjon kom i kjølvannet av terroren 22. juli i fjor.

– Jeg syntes måten Stoltenberg taklet den vanskelige situasjonen hele Norge var blitt brakt inn i, var forrykende flott, sier Johannessen.

Han mener Stoltenberg framstod som en mann han kunne tro på, og som viser hvem han er under fasaden.

– Det var noe i meg som sa at her er det noe jeg kan bruke. Jeg ønsket ikke å portrettere en kald og kynisk politiker, men et menneske som brenner for noe, sier Johannessen.

Skuespilleren har også studert andre statsministre, som Tony Blair og Anders Fogh Rasmussen i arbeidet med rollen.

Men det er ingen tvil om hvem som har vært viktigst.

– Jeg må si at Jens Stoltenberg er grunninspirasjonen, sier Johannessen.

Går glipp av siste episode

Stoltenberg selv synes serieskaperne har gjort en god jobb med å skape et realistisk bilde av det politiske liv.

Men ikke alt er like virkelighetsnært:

– I virkeligheten er det å være statsminister en mye mer stillestående tilværelse. Det er mange flere lange møter og lesing av notater enn det jeg ser statsministeren i denne serien driver med, sier han.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt

Den danske statsministeren, Helle Thorning-Schmidt, holdt slutten av «Forbrytelsen» hemmelig under en frokost med Jens Stoltenberg i helgen.

Foto: Yves Logghe / Ap

Når siste episode av forbrytelsen går på TV i kveld, er Jens Stoltenberg opptatt med Nobel-bankett på Grand Hotel sammen med statsledere fra hele Europa.

– Derfor må jeg nok se den på nettet eller i opptak senere, sier statsministeren.

Han er dermed avhengig av at ingen røper slutten for ham, et ønske andre statsledere ser ut til å respektere:

– Jeg spiste frokost med den danske statsministeren, Helle Thorning-Schmidt, i helgen, og da snakket vi om «Forbrytelsen». Vi snakket ikke om siste episode, for den har gått i Danmark og ikke Norge. Jeg var veldig opptatt av at hun ikke skulle fortelle hvordan det ender, sier han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober