Hopp til innhold

Stoltenberg hyller «Tony Soprano»

Statsminister Jens Stoltenberg, som selv har sammenlignet seg med Tony Soprano, hyller den avdøde skuespilleren James Gandolfini.

Jens Stoltenberg og James Gandolfini (Tony Soprano)

Jens Stoltenberg sier at jobben som statsminister har visse likhetstrekk med jobben som mafialeder Tony Soprano har. Han omtaler avdøde James Gandolfini som en stor skuespiller.

Foto: NTB Scanpix/HBO

Skuespiller James Gandolfini, best kjent for rollen som Tony Soprano, døde onsdag i Italia, 51 år gammel . Han døde av det som sannsynligvis er et hjerteinfarkt på reise i Italia.

Statsministeren er selv en stor fan av TV-serier, og spesielt The Sopranos. Han omtaler serien som helt ny i sin sjanger da den kom, og at den har inspirert flere andre som har kommet etter.

– Det er en stor skuespiller, som har gitt fantastiske filmopplevelser til millioner av mennesker, som har gått bort. Selv har jeg hatt stor glede av å se på The Sopranos over flere år, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.no.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte NRK torsdag morgen, og stilte med solbriller etter å ha operert bort en føflekk fra øyet.

Foto: Susanne Myklebust Egset

Fellestrekk

Stoltenberg har flere ganger sammenlignet jobben som statsminister med jobben Tony Soprano gjør som mafialeder.

– Jeg har identifisert meg med ham ut i fra at begge jobbene innebærer mye ansvar og mange baller i lufta. Alle kommer og klager til ham og vil ha løst problemene sine. Selv om vi driver i høyst ulik bransje, er det en del fellestrekk mellom jobbene våre. De innebærer mange konflikter og kompromisser, sier Stoltenberg til NRK.no.

Han forteller at han har sett serien i rykk og napp.

– Jeg så en del i starten, da den ble vist på NRK. Senere kjøpte jeg alle DVD-ene, og så ofte flere episoder i slengen. Noen av scenene er filmhistoriske, og jeg liker spesielt godt når Tony Soprano sitter og ser på endene som svømmer rundt i bassenget hans, sier Stoltenberg.

Misunner Tony psykiateren

I 2009 sa Stoltenberg til NRK at han misunner Tony Soprano på et punkt.

– Psykiateren, det hadde vært veldig fint med jevne mellomrom å sitte hos en psykiater, og bare brette ut all elendigheten, sier Stoltenberg.

Video nsps_upload_2009_3_14_15_34_20_685.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: – Jeg identifiserer meg med Tony Soprano. (Lørdagsrevyen 14. mars 2009)

Stoltenberg har tidligere snakket med Dagbladet om sine seriefavoritter, og trekker også fram den mørke krimserien The Wire.

Det var i en dokumentarserie, som ble sendt på TV 2 i 2007, at Stoltenberg første gang sammenlignet seg selv med Tony Soprano. Stoltenberg flirte godt da Dagbladet la dette Tony-sitatet fram for statsministeren:

«Med respekt å melde, du har ingen jævla idé hvordan det er å være nummer én. Hver beslutning du tar har en virkning på alle helvetes ting. Det er nesten for mye å takle. Og til slutt er du helt alene om det.»

– Det er et godt sitat som er et uttrykk for hvordan det er å være leder. Til syvende og sist er det en ensom posisjon, på tross av fantastisk hjelp fra rådgivere, sa Stoltenberg.

SE KLIPP: Mikal Olsen Lerøen fra det tidligere NRK-programmet Filmplaneten snakker om og viser klipp fra TV-serien «The Sopranos».

Mikal Olsen Lerøen fra det tidligere NRK-programmet Filmplaneten snakker om og viser klipp fra TV-serien «The Sopranos»

Derfor elsker vi «Sopranos»

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)