Hopp til innhold

Stig Inge Bjørnebye

Han har vært norsk serie- og cupmester, og deltatt både i VM og EM i fotball. Stig Inge Bjørnebye er gjest i Stjerneklart.

Stig Inge Bjørnebye
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Stig Inge Bjørnebye

Stig Inge Bjørnebye ble født 11. desember 1969 i Elverum. Hans far, Jo Inge Bjørnebye, var en habil skihopper som blant annet deltok i OL i Sapporo i 1972. Stig Inge hoppet også på ski som guttunge, men det var fotballen som ble hans idrett nummer én.

Som venstrebent utviklet han rollen som venstre back og sparket hekk og blomsterbed i stykker for å bli enda bedre med venstrefoten. Han spilte for Elverum før han som junior gikk til Strømmen og som senior til Kongsvinger, der han spilte i eliteserien i 3 sesonger.

I 1992 ble han hentet til Rosenborg der han ble både seriemester og cupmester. Mange husker nok hans seiersmål i cupfinalen mot Lillestrøm, og ikke minst hans uttalelse i TV etterpå. Etter sesongen i Rosenborg ble han profesjonell i Liverpool, – klubben han hadde bilde av på gutterommet på Elverum. Han spilte i ligacupfinalen da Liverpool vant i 1995 på Wembley, men like etter brakk han foten i en kamp mot Southampton og gikk skadet i flere måneder.

I 2000 ble Bjørnebye lånt ut til danske Brøndby der han fikk med seg seriesølv, og samme år gikk han til Blackburn der han ble ligacupmester på nytt i 2002.

På landslaget spilte han i alle aldersbestemte klasser fra 16-årsalderen og debuterte på A-landslaget i 1989. Han fikk etter hvert ansvaret for den berømte Flo-pasningen under Egil ”Drillo” Olsens ledelse, og var med i VM-sluttspillene i 1994 og 1998 og i EM i 2000.

Starttrener Stig Inge Bjørnebye

Starttrener Stig Inge Bjørnebye.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Etter å ha lagt opp som spiller i 2003 ble han Åge Hareides assistenttrener for landslaget til han ble hovedtrener for Start i 2006. Han er gift med den tidligere håndballmålvakten for Byåsen, Hege Frøseth, og har tre barn; Julie på 10, Tobias på 7 og Iselin på 3. 

Stig Inge har engasjert seg som ambassadør for SOS Barnebyer, blant annet med et stort prosjekt i Livingston i Zambia.

Stjerneklart med Stig Inge Bjørnebye, mandag 03.09.07 kl. 22:05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.