Picasso: Naken kvinne med serviett (1907). (Pablo Picasso/BONO/2012). - Foto: Grand Palais /
Foto: Grand Palais

Steinfamiliens samling

De var rike og kunstinteresserte. Og de hadde teft nok til å kjøpe kunst av unge og lovende "avant gardister". Matisse, Cézanne og Picasso har mye å takke søsknene Stein for. Med sine "salonger" bidro de også til å åpne opp for modernismens inntog.

Rike og interesserte

Søsknene Stein stammet fra en rik tysk-jødisk familie, bosatt i San Fransisco. Men de slo seg ned i Paris. Først Leo i 1903, deretter kom Gertrude og Michael med konen. Alle var kunstinteresserte og åpne for det som rørte seg blant avant garde-miljøet i Paris. Leo var også kunsthistoriker, Gertrude forfatter. Og de fant sine yndlinger blant de unge, fremadstormende kunstnerne.

Modernismens hjelpere

Gertrude Stein ble, sammen med sine brødre Leo og Michael og Michaels kone Sarah, svært viktig for fremveksten av modernismen. For det første fordi de kjøpte kunst av Cézanne, Matisse og Picasso og flere andre på et tidspunkt da disse var eksperimenterende og ingen andre turde å investere i det de laget. Men også fordi de holdt "salong" i sine hjem i Paris. Hver lørdag var det åpent hus til faste tider der det intellektuelle Paris kunne komme og se deres nyinnkjøpte kunst, diskutere og høre ny litteratur opplest. Kunstnerne ble venner med "les Stein" og med hverandre. Salongene var et miljø for nye tanker.

Matisse: Kvinne med hatt (1905). - Matisse: Kvinnen med hatt (1905). - Foto: San Fransisco Museum /

Matisse: Kvinnen med hatt (1905).

Foto: San Fransisco Museum

Utfordret egen smak

Særlig beskrivende er historien om den gang Leo tok Gertrude med på den berømte utstillingen med "de ville" (fauvistene) i 1905. Hele fem ganger var de der for å bli kjent med det underlige maleriet "Kvinnen med hatten" som Matisse hadde laget. Bildet ble slaktet av kritikerne på grunn av råheten og farger ingen før hadde sett satt sammen på den måten før. Men Leo og Gertrude kjøpte det til slutt. Også Picasso tok de sjansen på da han begynte sine kubistiske eksperimenter. Kunstnerne ble venner med Steins. Og deres økonomiske støtte og oppkjøp var til uvurderlig hjelp og støtte på dette tidlige tidspunktet i karrieren.

Bildene samlet igjen

Historien om familien Stein i Paris, utviklingen av deres kunstsmak og deres voksende kunstsamling, er som et spennende eventyr. Idag er samlingen spredt til ulike museer og samlinger verden over. Men på denne utstillingen ser vi de viktigste bildene og skulpturene - i sal på sal. Flere steder er det også satt opp "formidlingsstasjoner" med bilder, bøker og historier om deres liv og betydning. En spennende reise gjennom livene til helt uvanlige mennesker som brukte sin rikdom til å skape et miljø for å utvikle mange av datidens viktigste kunstnere.

Denne utstillingen startet i San Fransisco ifjor. Vi så L'Aventure des Stein i Grand Palais i Paris i januar, og 28. februar kunne The Steins Collect - Matisse, Picasso and the Parisian Avant-Garde åpne i Metropolitan Museum of Art i New York der den står til 3. juni. Klikk lenkene for mer info og flere bilder.

Truende skyer ved Tuilleriehagen, Paris. - Vi løp gjennom Paris i storm og regn og sto halvannen time i kø for å nå utstillingen. Det var den verd! - Foto: Nina Skurtveit / Nina

Vi løp gjennom Paris i storm og regn og sto halvannen time i kø for å nå utstillingen. Det var den verd!

Foto: Nina Skurtveit / Nina

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.