Hopp til innhold

Stein Erik Hagen: Jeg skjønte jeg var homofil i godt voksen alder

Forretningsmann Stein Erik Hagen forteller åpent om hvordan han gradvis forsto at han var homofil.

Forretningsmannen forteller om oppveksten i kveldens Skavlan.

SNØBALL: – Aksepten for dem som er annerledes har endret seg veldig de siste 20 årene, sier Stein Erik Hagen. I kveldens Skavlan forteller han åpent om hvordan han forsto at han var homofil.

Orkla-styreleder og tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen har i mange år engasjert seg for homofiles rettigheter.

I forbindelse med kirkevalget gikk han til angrep på Den norske kirke og donerte samtidig 500.000 kroner til Åpen folkekirke. ​

Les: Flertall i Kirkemøtet for å vie homofile

Selv har han to ekteskap med kvinner bak seg, og til sammen fire barn.

I kveldens Skavlan forteller Hagen at han selv er homofil.

– Visste ikke hva homofili var

– Føler du selv at dette fremdeles er stigmatisert, spør Fredrik Skavlan.

– Det er cirka 20 år siden jeg sto i Vålerenga kirke og tok opp disse sakene første gang. Mye har forandret seg på de 20 årene, og når det kommer til aksepten for dem som er annerledes, så tror jeg det har utviklet seg veldig. Det har vært som en rullende snøball, sier Hagen.

Han forteller at homofili var tabubelagt og ukjent for ham og hans omgangskrets da han var yngre.

– Jeg skjønte at jeg var homofil i godt voksen alder. Da jeg var i 20-årene visste vi ikke hva det var. Vi hadde hørt om det, men det var noe vi ikke assosierte oss med.

Det var til og med ulovlig da du vokste opp?

– Loven ble opphevet da jeg var 16 år. Inntil det var det ulovlig å være homofil eller å praktisere det, minnes Hagen.

– Velkommen ut

Bård Nylund

ØNSKER VELKOMMEN: LLH-leder Bård Nylund mener Hagens åpenhet kan inspirere flere.

Foto: LLH

Leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) ønsker Hagen velkommen ut av skapet.

– Det er veldig hyggelig for meg å si velkommen ut, Stein Erik! Det å leve et liv i åpenhet er mye bedre enn å leve et liv i skjul, sier Nylund.

Han tror det har en positiv signaleffekt at en viktig næringslivstopp som Hagen står frem med sin legning i voksen alder.

– Jeg tror han kan være til inspirasjon for flere, og jeg håper at folk skjønner at det å vente med å komme ut, ikke betyr at det er noen dårlig ide å komme ut. Kom ut når du er klar, og om du er 35 eller 65 spiller ingen rolle, for det å velge åpenheten er mye bedre enn det å la være.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)