Hopp til innhold

Stein Erik Hagen: Jeg skjønte jeg var homofil i godt voksen alder

Forretningsmann Stein Erik Hagen forteller åpent om hvordan han gradvis forsto at han var homofil.

Forretningsmannen forteller om oppveksten i kveldens Skavlan.

SNØBALL: – Aksepten for dem som er annerledes har endret seg veldig de siste 20 årene, sier Stein Erik Hagen. I kveldens Skavlan forteller han åpent om hvordan han forsto at han var homofil.

Orkla-styreleder og tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen har i mange år engasjert seg for homofiles rettigheter.

I forbindelse med kirkevalget gikk han til angrep på Den norske kirke og donerte samtidig 500.000 kroner til Åpen folkekirke. ​

Les: Flertall i Kirkemøtet for å vie homofile

Selv har han to ekteskap med kvinner bak seg, og til sammen fire barn.

I kveldens Skavlan forteller Hagen at han selv er homofil.

– Visste ikke hva homofili var

– Føler du selv at dette fremdeles er stigmatisert, spør Fredrik Skavlan.

– Det er cirka 20 år siden jeg sto i Vålerenga kirke og tok opp disse sakene første gang. Mye har forandret seg på de 20 årene, og når det kommer til aksepten for dem som er annerledes, så tror jeg det har utviklet seg veldig. Det har vært som en rullende snøball, sier Hagen.

Han forteller at homofili var tabubelagt og ukjent for ham og hans omgangskrets da han var yngre.

– Jeg skjønte at jeg var homofil i godt voksen alder. Da jeg var i 20-årene visste vi ikke hva det var. Vi hadde hørt om det, men det var noe vi ikke assosierte oss med.

Det var til og med ulovlig da du vokste opp?

– Loven ble opphevet da jeg var 16 år. Inntil det var det ulovlig å være homofil eller å praktisere det, minnes Hagen.

– Velkommen ut

Bård Nylund

ØNSKER VELKOMMEN: LLH-leder Bård Nylund mener Hagens åpenhet kan inspirere flere.

Foto: LLH

Leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) ønsker Hagen velkommen ut av skapet.

– Det er veldig hyggelig for meg å si velkommen ut, Stein Erik! Det å leve et liv i åpenhet er mye bedre enn å leve et liv i skjul, sier Nylund.

Han tror det har en positiv signaleffekt at en viktig næringslivstopp som Hagen står frem med sin legning i voksen alder.

– Jeg tror han kan være til inspirasjon for flere, og jeg håper at folk skjønner at det å vente med å komme ut, ikke betyr at det er noen dårlig ide å komme ut. Kom ut når du er klar, og om du er 35 eller 65 spiller ingen rolle, for det å velge åpenheten er mye bedre enn det å la være.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK