Hopp til innhold

Statoil legger ned omstridt stipend

Oljeselskapet trekker seg ut av musikken. Statoil avslutter sponsoravtalen med Bylarm og legger samtidig ned Statoil-stipendet.

Espen Lind (t.v) overrekker Statoil-stipendet til Shining

Årets juryleder Espen Lind (t.v.) overrekker Statoil-stipendet til bandet Shining på sentrum scene under bylarm 2013.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Sponsorsjefen i Statoil forteller til DN at det er slutt på det årlige Statoil-stipendet på én million kroner. Og når Bylarm inntar Oslo februar 2014, blir det uten selskapet i ryggen.

Selskapet inngikk en treårig sponsoravtale med Bylarm i 2008, med artiststipendet som et hovedelement. Siden da har selskapet delt ut 5,5 millioner til norske artister under bransjefestivalen bylarm.

Da den opprinnelige sponsoravtalen mellom partene opphørte i fjor, ble samarbeidet utvidet med ett år.

Men nå er det slutt. Statoil kutter støtten til norsk pop og rock, og skal heller prioritere sponsing av utdanning og realfag.

– Etter en helhetlig vurdering av vår sponsorportefølje har vi kommet fram til at tiden er inne for å fokusere mer på realfag, idrett og annen kultur. Det er grunnen til at vi nå går ut av Bylarm, sier informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk til NRK.

Informasjonsdirektøren påpeker at satsingen på realfagutdanning er viktig for Statoils virksomhet. I tillegg har en selskapet inngått en større sponsoravtale med sykkelrittet Artic Race.

Delte meninger om millionen

ungdomsskulen

Ungdomsskulen takket nei til stipendet i 2008 fordi de var skeptiske til noen av kontraktsvilkårene mellom artisten og Statoil.

Foto: presse

Siden 2008 har selskapet tildelt mellom 800.000 til én million kroner til en lovende norsk gruppe eller artist som også har potensial til å slå igjennom i utlandet.

Blant artistene som har mottatt pengene er Ida Maria, Bernhoft, Kvelertak og sist i rekken – The Shining.

Av andre artister er stipendet blitt kritisert. Pengene er blitt kalt skitne og flere har hevdet at Statoil-stipendet gjør musikere til reklameplakater for oljeindustrien.

Selskapet krevde også at artistene skrev under på en kontrakt med en rekke vilkår, blant annet måtte artisten gi beskjed om endring av «konsept, genre eller image» og artisten måtte gå inn i samarbeidet «med en positiv holdning».

En rekke artister har også valgt å trekke seg fra nominasjonslista til stipendet. Det gjelder blant annet Kråkesølv, Whitest Boy Alive og Ungdomsskulen.

Etter at Erlend Øye og bandet Whitest Boy Alive trakk seg i 2009, krevde selskapet at artistene måtte ta stilling til om de ville ha stipendet før de ble nominert.

Det resulterte senere i at Synne Øverland Knutsen trakk seg ut fra bandet Team Me, da de ble nominert til millionstipendet i 2012.

Øverland Knutsen ønsket ikke å motta pengene på grunn sin egen miljøpolitiske overbevisning, mens resten av bandet gjerne ville stå på nominasjonslista. Team Me endte ikke opp med å få millionen i 2012, det var det Jarle Bernhoft som gjorde.

Avsluttes ikke på grunn av kritikk

Men Statoil avviser at stipendet avsluttes på grunn av kritikken.

– Det er kommet noe kritikk disse årene, men vår opplevelse er at musikkbransjen har stilt seg bak dette stipendet, og sett betydningen av det for de artistene som har vunnet, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk til NRK.

Bylarm mister det festivalen kaller «alle stipenders mor», men overfor Dagens Næringsliv avdramatiserer festivalsjefen Statoils beslutning om å trekke seg helt ut av Bylarm.

– Bylarm lider ikke økonomisk uten Statoil. Vi forhandler i disse dager med nye sponsorer, sier Erlend Mogård-Larsen til DN.

Ingrid Olava, jurymedlem for Toneprisen 2013

Ingrid Olava mottok 800.000 i Statoil-stipend i 2010. Siden da har stipendet vokst til én million.

Foto: NRK / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.