Hopp til innhold

Star Wars har spilt inn én milliard dollar på rekordtid

«Star Wars: The Force Awakens» har spilt inn over én milliard dollar etter bare 12 dager på kinolerretet. Det er rekord.

Bilde fra Star Wars: The Force Awakens

GODE TALL: 'Star Wars: The Force Awakens' slår mange rekorder.

Foto: Filmweb/Disney

Allerede premieredagen satte den syvende Star Wars-filmen mange rekorder i USA og Canada. De tidligere rekordene for beste fredag, beste åpningsdag og beste éndagsinntjening ble slått.

Nå er det en ny rekord som ryker. 12 dager etter premieren har filmen spilt inn over én milliard dollar, drøyt 9 milliarder kroner. Ingen film har rundet det beløpet på så kort tid, skriver BBC. Filmen har ennå ikke hatt premiere i Kina.

Dinosaurfilmen «Jurrasic World» hadde den forrige rekorden på 13 dager.

Star Wars-filmen spilte også inn mer penger enn noen film 1. juledag (Christmas Day) i USA. Det ble solgt billetter for 49,3 millioner dollar.

I Norge ble det derimot ingen besøksrekord premieredagen. 142 632 på kino for å se filmen i premierehelgen, som gir tredjeplass over filmene med best åpningshelg her hjemme.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober