Hopp til innhold

Stanghelle og First House i PFU

I dag skal pressens eget klageorgan, PFU, ta stilling til om politisk redaktør Harald Stanghelle brøt Vær varsom-plakaten da han anklaget PR-byrået First House for å løpe Kinas ærend.

DIREKTE : PFU-møte om Aftenposten

Det er First House som har klaget Aftenposten inn for Pressens Faglige Utvalg, PFU, og du kan følge PFU- møtet her.

Les kommentaren som er utgangspunkt for klagen:

I kommentaren antydet Stanghelle at First House arbeidet aktivt for kinesiske interesser, og han baserte det på det han kalte «gode, men ubekreftede rykter».

Politisk redaktør Harald Stanghelle har senere sagt at han helt sikkert kunne valgt et bedre ord enn «rykter», men at kommentator-journalistikken følger andre regler enn nyhetsjournalistikken.

First House er ikke de eneste som er uenige med Stanghelle i dette. Gunnar Bodahl-Johansen fra Institutt for journalistikk skrev denne ytringen:

Rykter og presseskikk

Harald Stanghelle og Morten Wetland

PR-byrået First House klaget inn Aftenposten for PFU etter at politisk redaktør Harald Stanghelle (bak) kom med anklager mot First House-partner Morten Wetland (foran). Her venter de to på gangen foran en Dagsnytt 18-sending.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

First House har hele tiden avvist ryktene og mener kommentaren bryter Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om kritisk kildebruk:

Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysningene som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder (.....)

First House mener også at kommentaren bryter Vær varsom-plakatens punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse:

De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

Møtet i Pressens Faglige Utvalg, PFU, starter klokka 9.30 tirsdag 23. september.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober