Hopp til innhold

Stabell: – Feil å invitere Jensen til Krimfestivalen

Eirik Jensen skal åpne Krimfestivalen på torsdag, noe Harald Stabell syns er galt. Lederen for festivalen går langt i å bekrefte at etterforskningen gjør Jensen mer interessant.

Advokat Harald Stabell

KRITISK: Harald Stabell mener det er galt å invitere Jensen til Krimfestivalen fordi han er siktet i en pågående politietterforskning.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Den årlige litteraturfestivalen åpner i Oslo på torsdag og et av de første arrangementene på plakaten er et intervju med den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen, som også er siktet for medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Jensen skal i intervjuet snakke om sin selvbiografi «På innsiden. Historien om mitt politiliv», hvor han i ett av kapitlene skriver om sitt forhold til en kriminell informant han kaller «Henrik».

Dette skal være et dekknavn på investoren Gjermund Cappelen, som er en sentral del av etterforskningen mot Jensen (se faktaboks).

Selv om Harald Stabell understreker at politimannen ikke er tiltalt eller domfelt for noe, mener advokaten det blir galt å la Jensen snakke om en pågående etterforskning.

– Man skal ikke tjene på å ha begått straffbare handlinger ved å bli mer kjent eller populær. Det er feil.

Tror siktelsen gjør Jensen lukrativ

Stabell tror siktelsen og den pågående etterforskningen av Jensen gjør han mer interessant for festivalen.

– Forleggerbransjen er ute etter noen som selger og siktede er i dette tilfellet i en situasjon som gjør han mer interessant nå enn han var før siktelsen.

Sjefen for Krimfestivalen, Knut Gørvell, syns ikke det er kritikkverdig å gi Jensen taletid.

– Vi syns det er fint at han får sin versjon frem. Han er foreløpig ikke tiltalt og det er derfor helt kurant sak fra vår side.

Knut Gørvell

UENIG: Knut Gørvell mener det ikke er galt å invitere Jensen til festivalen fordi han ikke er tiltalt.

Foto: Petter Sommer / NRK

Syns det er et scoop

Kagge forlag begynte arbeidet med boken før politiet siktet Jensen før korrupsjon, og Gørvell mener politimannen ville vært en interessant gjest uten siktelsen. Han innrømmer likevel at den pågående etterforskningen gir intervjuet med Jensen økt publikumsappell.

– Mange vil høre om han er uskyldig eller ikke, og derfor er det en enorm interesse tror vi.

– Det er klart det er gøy med noe som er litt annerledes, og den beskrivelsen passer han. Media er jo hysterisk interessert i denne saken, så sånn sett syns vi det er et scoop.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober