Hopp til innhold

Kjøpt for 60 øre - solgt for 6,1 mill.

Bladet der superhelten Spider-Man dukker opp for første gang ble denne uken solgt for 1,1 millioner dollar, eller 6,1 millioner kroner.

Spider-man 3

Mye har skjedd siden Spider-Man første gang ble presentert i 1962 til Spider-Man 3 filmen hadde premiere for fire år siden.

Foto: CPI

Expensive Spider Man Comic

Bladet der Spider-Man introduseres blir høyt verdsatt av fansen.

Foto: Ap
Supermannblad fra 1938

Dette Supermann-bladet fra 1938 har prisrekorden når det gjelder tegneserieblad.

Foto: ComicConnect.com / Scanpix/Reuters

«Amazing Fantasy» nr. 15 ble publisert i 1962, og kostet den gang 12 cent. På forsiden ser man for første gang den veggklatrende Peter Parker med en skurk under armen.

Det ultimate bladet

Bladet ble av rike og eksentriske Spider-Man-samlere sett på som det ultimate samlerobjektet, siden det, ifølge den tidligere eieren, aldri ville bli solgt. Inntil denne uken.

Dette er ikke prisrekord når det gjelder tegneserier. Den innehar «Action Comics» nr. 1 fra 1938, med Supermann på forsiden. Dét bladet gikk for 1,5 millioner dollar, eller 8,3 millioner kroner for ett år siden, men denne ukens salg er allikevel oppsiktsvekkende.

– Det at en tegneserie fra 1962 blir solgt for 1,1 millioner dollar er veldig spesielt, sier Stephen Fichler i ComicConnect.com til nyhetsbyrået AP.

Tidligere har nemlig bare blader fra den amerikanske tegneseriens gullalder fra slutten av 30-tallet til tidlig 50-tallet som oppnådd slike priser.

Også i Norge

Både nevnte Supermann og Batman har blitt omsatt for sekssifrede beløp, nå er også Spider-Man i den eksklusive superhelt-klubben.

Også i Norge blir tegneserier sett på som investeringsobjekter, men prisene er på langt nær så høye som i USA.

På auksjoner er tegneserier blitt solgt for rundt 50.000 kroner, mens det utenom auksjoner er blitt solgt tegneserier for opp mot 100.000 kroner, som den aller første utgaven av «Knoll og Tott» og veldig pene førsteutgaver av «Donald».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober