Hopp til innhold

Spellemannprisen tilbake på NRK

Etter en årrekke på TV 2 skal utdelingen av Spellemannprisen nå tilbake til NRK.
Spellemannshow 2011 vil bli vist på NRK1 vinteren 2012.

Sissel Kyrkjebø og Espen Lind sammen Spellemannsprisen for 2002

Espen Lind og Sissel Kyrkjebø under Spellemannsprisen i 2002. Nå skal prisutdelingen igjen sendes på NRK.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

TV-sjef Arne Helsingen i NRK

Arne Helsingen og NRK ser frem til å igjen ha ansvaret for Spellemannsprisen.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Det blir første gang siden 2002 at Norges største musikkpris vises på statskanalen, der den var blitt vist siden oppstarten i 1973.

– Vi har hatt et godt samarbeid med TV 2 de siste ni årene, og de har vært en sterk bidragsyter til å bringe Spellemann fram dit vi er i dag, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby, i en pressemelding.

Hun sier det var god klaff da samarbeidet med NRK igjen var mulig

– Da muligheten til å samarbeide med NRK igjen meldte seg, passet dette godt inn i vår langsiktige strategi om å hele tiden fornye oss og fortsette å tilby et produkt som både musikkbransjen og publikum setter pris på.

NRK er naturlig nok fornøyde, og TV-sjef Arne Helsingen uttaler:
– Norsk musikk er en viktig del av NRKs daglige tilbud til publikum. Spellemann har presentert spennende tanker rundt fornyelse, og vi er glade for å samarbeide med Spellemann igjen.

Langsiktig satsing

For NRK er ikke dette en engangsforeteelse. Til NRK.no utdyper Helsingen:

– Vi tenker langsiktig og vil samarbeide i flere år.

Hvordan blir arrangementet annerledes på NRK enn TV2?

–Spellemann har henvedt seg til oss og spurt om vi kunne tenke oss å være interessert i et samarbeid. De har også skissert en mulig fornyelse.

Hvordan da?

– Det er et prosjekt som blir annerledes, som er naturlig siden det er en annen kanal. Vi ønsker å vise et mangfold av musikkpriser, samtidig som vi håper å få til en god TV-sending med overraskelser og mange musikalske innslag.

– Vil lage det på vår måte

Helsningen vil ikke si for mye om NRKs planer, men lover at NRK vil sette sitt eget preg på arrangementet.

– Jeg vil nødig gå i detalj. TV2 har gjort mye bra, men vi har en intensjon om å lage det på vår måte.

Hvorfor er det viktig for NRK å vise Spellemann?

– Et aspekt med dette er at norsk musikk er viktig for NRK hver dag. Sånn sett er dette går hånd i hånd med vårt oppdrag.

I likhet med arangement som Nobels fredspriskonsert og Melodi Grand Prix, blir det Dinamo som skal produsere showet i samarbeid med NRK.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober