SOUNDTRACK OF OUR LIVES - Mattias Bärjed, Torbjörn 'Ebbot' Lundberg och Martin Hederos utgjør halve Soundtrack of Our Lives. Etter 17 år gir de ut sitt siste album, 'Throw it in to the universe'. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / NTB scanpix

Mattias Bärjed, Torbjörn 'Ebbot' Lundberg och Martin Hederos utgjør halve Soundtrack of Our Lives. Etter 17 år gir de ut sitt siste album, 'Throw it in to the universe'.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / NTB scanpix

Soundtrack of Our Lives tar farvel

Svenske The Soundtrack of Our Lives pakker sammen etter 17 år og seks plater.

Avskjedsskiven «Throw It To the Universe» slippes i Norge 20. april. Bandets frontfigur Torbjörn «Ebbot» Lundberg føler den som en naturlig avslutning.

– Vi har unnagjort det vi skal gjøre, ganske enkelt, sier han til TT Spektra.

Gjør som Beatles

Allerede for et år siden bestemte The Soundtrack of Our Lives at den nye platen også skulle bli den siste. De 13 sporene er både gamle og nyskrevne låter. Ebbot mener at det tydelig høres at «Throw It to The Universe» er en avskjedsplate.

– Det er som å høre på «Abbey Road» med Beatles; det er noe som sier farvel.
Men de er langt fra vemodige. Ebbot sier det har vært som «å få leve ti liv i ett» på de årene bandet har holdt på.

– Å slutte føles bare positivt. Hadde platen vært dårlig, ville det kanskje ikke vært vanskeligere. Nå slutter vi med flagget til topps, og det er en vidunderlig følelse, sier han.

– Unik gjeng

Martin Hederos legger til at det kanskje ikke er farvel for alltid, og utelukker ikke at de vil stå på samme scene igjen – en gang.

– Man behøver ikke føle at det aldri vil skje. Men vi forsvinner for en lang stund, sier han. Men først skal The Soundtrack of Our Lives spille ut hele 2012. Deretter venter nye prosjekter:

Hederos har bandet Tonbruket, Mattias Bärjed er gitarist i rockebandet Free Fall, mens Ebbot har fullt opp med en rekke andre produksjoner.

Lydspor til livet

Bandnavnet, om å være lydsporet til livene, låter temmelig grandiost – men har gått i oppfyllelse. Martin Hederos forteller at han vet om en person som lyttet til musikken deres på dødsleiet, mens flere har giftet seg til den. At musikken deres har vært så viktig i andres liv, er bandet svært stolte over.

– Det fantes en tydelig visjon. Det skulle være storslått, allmennmenneskelig og litt skrudd, sier Bärjed.

Hvordan de har klart å holde sammen så lenge som 17 år, forklarer Martin Hederos slik:

– Vi elsker å spille. Jeg innså ganske tidlig at vi er en unik gjeng med mennesker som er verdt å holde fast ved.

(NTB)

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg.

  Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

  Styreleiaren i legatet, litteraturkritikar Tom Egil Hverven, meiner Fidjestøl i dei tre sakprosabøkene sine har klart å kombinere ein kraftfull, dynamisk prosa med eit språkleg og historisk avansert
  tankearbeid.

  – Prisvinnaren er da også sjølv utdanna filosof og arbeider som ournalist, seinast i Morgenbladet, ved sida av forfattargjerninga, sa styreleiaren i pristalen sin onsdag.

  Fidjestøl debuterte med «Hans Jonas», om filosofen ved same namn, i 2004.

  Han har sidan gitt ut biografien «Eit halvt liv» (2007) om Per Sivle og «Trass alt» (2013) om Det Norske Teatret.

  (NTB)

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.