Hopp til innhold

Sønstebys minnepris til Kokkvold og Solberg

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold og journalist i Aftenposten, Kristin Solberg, får den aller første minneprisen etter motstandsmannen Gunnar Sønsteby.

- Har aldri satt så stor pris på en utmerkelse

Prisen ble offentliggjort av tidligere forsvarssjef Harald Sunde mandag formiddag. Kokkvold og Solberg får prisen for sin innsats for å forsvare grunnleggende verdier og for sitt personlige mot i den yrkesutøvelsen de gjør.

– Gunnar Sønsteby understreket alltid den frie pressens betydning. Kristin Solberg og Per Edgar Kokkvold har stått fram som to meget viktige representanter for akkurat dette.

– Føler meg glad og ydmyk

Kristin Solberg har det siste tiåret jobbet som frilansjournalist for Aftenposten i Afghanistan, Midtøsten og Pakistan. I fjor vant Solberg Den store journalistprisen sammen med Anders Sømme Hammer.

– Sønsteby var jo en eksepsjonell mann, og jeg føler meg glad og ydmyk over å få en pris i hans navn for mot i mitt journalistiske virke, sier Kristin Solberg som på nyåret begynner i sin nye jobb i NRK.

Per Edgar Kokkvold er en tidligere journalist, og fra 1996 til 2013 var han generalsekretær i Norsk Presseforbund. I 2013 vant Kokkvold Fritt Ords Honnør, blant annet for sitt engasjement for ytringsfrihet i striden rundt Muhammed-karikaturene.

– Sjelden eller aldri har jeg satt så stor pris på en slik pris, sier Kokkvold til NRK.

Skal gi støtte til norske krigsveteraner

Prisen skal deles ut i Oslo rådhus førstkommende fredag. I tillegg til Harald Sunde, besto juryen av Harald Stanghelle, Jan Åge Fjørtoft, Jan Søderstrøm og Olav Dag Hauge.

Gunnar Sønstebys minnefond ble etablert høsten 2013, ett år etter krigsheltens død. I tillegg til minneprisen skal fondet gi støtte til forskning om okkupasjonstiden og til formål som ivaretar norske krigsveteraners interesser.

(NTB/NRK)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.