Hopp til innhold

Solformørkelse

På formiddagen fredag 1. august blir det total solformørkelse i Norge ved Svalbard. Resten av landet vil også oppleve formørkelsen, men bare delvis.

Solformørkelse
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Norgeskart med Svalbard
Foto: Ingrid Wold / NRK

Det er over Kvitøya ved Svalbard det skjer. Der kan man se at Sola forsvinner bak Månen i nesten halvannet minutt. Akkurat da blir det mørkt der som om det var svarteste natta!

Delvis formørkelse

Solformørkelsen blir synlig i hele landet - dersom skyene holder seg unna - men da som en delvis formørkelse. I Nord-Norge blir Sola dekket av Månen ca. 80 prosent, og i Sør-Norge rundt 50 prosent.

Bruk spesialbriller

Solformørkelse
Foto: Tore Sannum / Scanpix

Dersom det er klarvær på himmelen der du bor, kan du følge det fantastiske himmelfonomenet - vel og merke hvis du bruker spesialbriller (solformørkelsesbriller). Du må ikke se rett på Solen for da kan få alvorlige skader på øynene.

Les: Se Sola uten å se rett på den

Historisk begivenhet

En total solformørkelse er det mest imponerende av alle himmelfenomener, og så sjeldent at det er en verdensbegivenhet hver gang det skjer. Siste gang det var total solformørkelse i Norge var den 30. juni 1954. Neste gang det skjer i Norge blir den 20. mars 2015, også da på Svalbard.

Solfest i Frognerparken

Hvis du er i Oslo fredag formiddag, gjør du lurt i å legge turen innom Frognerparken. Der kan du kjøpe spesialbriller og se på himmelen sammen med mange andre interesserte. Hvis det er overskyet, får du likevel se formørkelsen live på storskjerm.

Les mer om arrangementet her astronomi.no

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.