Hopp til innhold

Slik kan «Bieber-svindleren» få sone i Norge

Svindeldømte Waleed Ahmed ønsker å sone den elleve år lange fengselsstraffen i hjemlandet. Når dommen først er rettskraftig, begynner kampen for å få ham overført til et norsk fengsel.

Waleed Ahmed

BREDE GLIS: På dette bildet fra 2010 poserer en smilende Waleed Ahmed foran sin sorte Porsche. Nå venter i beste fall en lang forhandlingsprosess for å få ham hjem til soning i Norge.

Foto: Rashid Akrim / NRK

Metropolitan Detention Center, Los Angeles, fengselet der Waleed Ahmed sitter.

VIL HJEM: Waleed Ahmed har sittet varetektsfengslet ved Metropolitan Detention Center i halvannet år. Nå håper han å bytte omgivelsene med et norsk fengsel.

Foto: Knut Egil Wang / Knut Egil Wang /MOMENT
Waleed Ahmed med næringsminister Trond Giske på God Morgen Norge.

KJENDISGRÜNDER: Waleed Ahmed ble kjent som gründer bak selskapet Grønt Norge. De hevdet å ha oppfunnet et solcelledeksel for mobiltelefoner, men i ettertid viste det seg at hele historien var en bløff. Her med næringsminister Trond Giske på God Morgen Norge.

Foto: TV2
 Investor Todd Weinberg

LURT AV AHMED: Investor Todd Weinberg ble svindlet av Waleed Ahmed. Han mener nordmannen må sone straffen i et amerikansk fengsel.

Foto: Knut Egil Wang / Knut Egil Wang /MOMENT

Mandag kveld norsk tid ble 22 år gamle Waleed Ahmed dømt til 132 måneders fengsel av dommer Philip S. Gutierrez i Los Angeles.

Les: Aktor overrasket over elleve år for Ahmed

Dommeren kom fram til at faren var stor for at Ahmed skulle begå nye lovbrudd, og idømte ham en straff to år strengere enn aktors påstand.

Allerede i mars 2013 skrev NRK.no at nordmannen trolig ville jobbe for å få sone en eventuell straff i hjemlandet.

Ahmeds norske advokat, Hans Marius Graasvold, bekrefter at nordmannen ønsker å komme til Norge for å sone dommen så snart det er mulig.

– Når det foreligger en rettskraftig dom vil det være snakk om å få en soningsoverføring, sier Graasvold til NRK.

Graasvold har også vært advokat for drapsdømte Joshua French i Kongo, og har jobbet for få på plass en soningsoverføring med kongolesiske myndigheter.

Få tilfeller av soningsoverføring

Både Norge og USA har tiltrådt den europeiske konvensjonen om overføring av domfelte. Det vil si at dersom konvensjonens vilkår er oppfylt, kan en soningsoverføring mellom landene finne sted.

Men norske myndigheter må uansett inngå en konkret avtale med amerikanske myndigheter i hvert enkelt tilfelle.

Det er heller ingen enkel sak å få til soning av en amerikansk dom i norsk fengsel.

– Så vidt vi har kunnet bringe på det rene er det gjennomført én soningsoverføring fra USA til Norge siden 1999, opplyser kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard i Justis- og beredskapsdepartementet, som håndterer spørsmål om soningsoverføring.

Departementet har fått få henvendelser om soningsoverføring fra USA til Norge. Det har kun vært fem saker de siste femten årene, og kun én av disse henvendelsene ble altså innvilget.

Mange vilkår for overføring

For å få godkjent en soningsoverføring må begge landene, i dette tilfellet USA og Norge, gi sitt samtykke.

Dette er blant de sentrale vilkårene for at en soningsoverføringsavtale skal kunne inngås:

  • Dommen må være rettskraftig (det kan ikke lenger være muligheter for å anke)
  • Den domfelte må være norsk statsborger
  • Den domfelte må samtykke i å overføres til soning i Norge
  • Det må gjenstå minst seks måneder av straffen som skal sones

Landet som har utstedt dommen, kan velge å ikke samtykke i overføring dersom straffenivået for forbrytelsen er vesentlig ulikt i de to landene. Hvis den utmålte straffen er mye høyere enn det man ville ha fått for tilsvarende forhold i Norge, er det vanlig å kreve omgjøring, det vil si at man foretar en ny straffeutmåling etter overføringen.

– Er straffenivået tilnærmet likt kan man fortsette gjennomføringen. Med andre ord vil avslag fra en av partene som regel dreie seg om uenighet om vilkårene for overføringen, sier kommunikasjonsrådgiver Torsgard i en e-post til NRK.no.

– Ingen automatikk

Våren 2013 skrev Waleed Ahmed et følelsesladd brev til dommer Philip S. Gutierrez, hvor han forklarer at han ønsker å komme hjem til familien så fort som overhodet mulig.

Graasvold forteller at han hadde generelle samtaler med Justisdepartementet før dommen falt, og allerede da varslet dem om at han vil sende en anmodning om soningsoverføring når tiden er inne.

– Det må komme en anmodning fra Ahmed til Justisdepartementet her hjemme, og så tar de kontakt med amerikanske myndigheter om å få til en avtale om soningsoverføring. Det er ingen generelle avtaler som uten videre gir rett til soningsoverføring, og vilkårene vil kunne være forskjellig fra sak til sak, sier Graasvold.

Selv ser han to mulige skjær i sjøen for en eventuell soningsoverføring: Det sivile erstatningskravet på seks millioner kroner, og lengden på straffen.

– Det er ikke dermed sagt at lengden på straffen er problematisk. Han ville kunne fått en streng straff her også, og det at han har fått en overraskende lang straff, er ikke nødvendigvis et problem, forsikrer Graasvold.

– Totalt uakseptabelt

Den amerikanske investoren Todd Weinberg ble lurt av nordmannen, og tapte rundt fem millioner kroner fordi han trodde Waleed Ahmed var Justin Biebers skandinaviske bookingagent.

Før dommen falt, stilte Weinberg seg totalt uforstående til at 22-åringen kunne få sone straffen sin bak norske murer.

– Det er totalt uakseptabelt. Jeg forstår ikke logikken bak et slikt ønske, og jeg forstår heller ikke hva Waleed tenker på. Forbrytelsen skjedde på amerikansk jord, og Waleed burde sone straffen sin her, sa Weinberg til NRK traff ham i Los Angeles høsten 2013.

Under et av investorens første møter med nordmannen i 2012, skal Waleed Ahmed ha fortalt om norske soningsforhold, og omtalt norske fengsler som en «feriekoloni».

– Jeg mener ikke å være respektløs, men spesielt etter å ha hørt om hvordan fengselssystemet fungerer i Norge synes jeg det er viktig at Waleed soner dommen sin her. Det er forskjell på amerikanske fengsler og norske fengsler, sa Weinberg til NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.