Hopp til innhold

Slik fungerer Nattesten

Nattesten i «Mesternes Mester» har langt på vei vært utslagsgivende for hvilke av deltagerne som skal møtes i finalen. Programleder Dag Erik Pedersen avslører hvordan den beryktede Nattesten egentlig fungerer.

Video Lyssverd

Når teknikken i Nattesten svikter, er det bare en ting å gjøre - nemlig fikse det med gaffatape.

Nattesten er utslagsrunden der deltagerne i «Mesternes Mester» møtes til duell. Duellen i nattesten bestemmer om de får bli eller ryker ut og er til syvende og sist det som bestemmer hvem som blir og hvem som ryker ut av «Mesternes Mester».

Den etter hvert så berømte Nattesten har gjort kort prosess på mang en pensjonert idrettsutøver og mange har lurt på hvordan nattesten egentlig fungerer.

Styrt av magnetisme

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen ser frem til finalen i «Mesternes Mester», lørdag 15.04.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Programleder Dag Erik Pedersen letter nå på sløret.

– Det er 7 magneter som holder lysverdene på plass ved hjelp av elektrisk strøm Så snart strømmen blir kuttet på et spyd faller det i bakken med utrolig høy hastighet, forteller programleder Pedersen.

– Vi har en overdommer som kontrollerer klokker og hvilket sverd som faller og denne infoen er det bare dommeren som sitter på. Selv ikke vi i produksjonen vet noe, og derfor er det like spennende hver gang.

Krevende oppgjør

Han kan fortelle at det har vært lange og tette dueller under Nattestens historie og at deltagerne står klare til kamp lenger enn det kan virke som på TV.

– Deltagerne får beskjed om at de skal stå under lyssverdene mellom fire minutter og fire timer og de må forbrede seg på at hele natta kan gå.

– Jeg har selv forsøkt og etter fire minutter er du helt i koma. Sannheten er altså at de står vesentlig lenger enn fire minutter og mye kortere enn fire timer. Men at det er et tosifret antall minutter, kan jeg bekrefte.

Nerver i sjakk og rask reaksjon

Pedersen har observert såpass mange dueller i Nattesten at han er klar på hva som må til for å være den som står med lyssverdet i hånden når støvet har lagt seg.


– Det er den gylne kombinasjonen av nerver i sjakk og reaksjonsevne som teller. Samt at det er viktig hvor du plasserer deg på streken. Du må være villig til å gamble litt også. Akkurat som et mann-til-mann-oppgjør med en viss taktisk vri i en idrettskonkurranse.

I motsetning av hva man kanskje skulle tro, forteller Pedersen at det ikke nødvendigvis er personen som på papiret har de beste forutsetningene som går seirende ut av duellen.

– Vi har sett det meste i «Mesternes Mester». Vi har sett utøvere vi trodde ville vinne, tape - og utøvere vi var sikre på at kom til å tape, vinne. Man vet det aldri før en står igjen med sverdet. Da Andrine Flemmen slo reaksjonssterke Jimmer'n, er et godt eksempel på et resultat som kom som en liten overraskelse.

– Like glad som ved en strafferedning

Av alle dueller Pedersen har sett, er det en av årets bataljer han trekker frem som det mest minneverdige øyeblikket.

– Duellen mellom Jan Kvalheim og Jimmer'n var spesiell. Jan har en enorm radius og et ørneblikk over arenaen. Men han sovnet da det gjaldt som mest og ble sensasjonelt slått av den 7 år eldre keeperkjempen.

– Jan, som har stått med henda over hodet i hele i sin idrettskarriere, ble felt fordi han gamblet på feil side. Han var heller ikke nok på hugget til å rekke sverdet. Jeg har aldri sett Jimmer'n så glad før, det var som han hadde reddet en avgjørende straffe mot Sovjet på slutten av 80 tallet, så det gjorde inntrykk.

Finalen i «Mesternes Mester» er på lørdag, og da skal Andrine Flemmen, Trine Hattestad og Daniel Franck avgjøre hvem som står øverst på pallen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober