Hopp til innhold

Slik forsvarer Skavlan seg

Etter å ha blitt angrepet fra flere hold i Kringkastingsrådet sa Fredrik Skavlan at saken «begynner å minne om en landssviksak». Nå er saken ferdig behandlet, men rådet vil ikke komme med noen konklusjon.

Fredrik Skavlan i Kringkastingsrådet om hans intervju med Jimmie Åkesson.

LANDSSVIK: Fredrik Skavlan var ikke fornøyd med store deler av kritikken han fikk rettet mot seg under behandlingen av Åkesson-saken.

Møte i Kringkastingsrådet

FIKK STØTTE: Fredrik Skavlan ble analysert av medieforsker Espen Ytreberg under behandlingen av Åkesson-intervjuet.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Fredrik Skavlans intervju med lederen for Sveriges tredje største parti, Sverigedemokraterna, utløste en tirade av klager til Kringkastingsrådet.

Torsdag formiddag fikk Skavlan forsvare seg, foran et tjuetalls pressefolk og et fullsatt rådsbord. Aldri før har så mange møtt opp på et møte i Kringkastingsrådet.

Mot slutten av drøftingen av saken kom rådets leder, Per Edgar Kokkvold, med krass kritikk av Skavlan.

– Min kritikk mot Skavlan er at han med kroppsråk og glefsing gir inntrykk av å måtte forsvare seg unødig mot at Åkesson i det hele tatt fikk lov til å stille i programmet.

– Skavlan ble en del av det svenske ordskiftet, istedenfor det norske ordskiftet, sa Kokkvold og snudde seg direkte mot talkshow-verten.

Skavlan svarte på følgende måte:

– Etter som dette begynner å bære preg av en landssviksak så synes jeg det er greit å komme til orde, sa Skavlan og spurte om Kokkvold hadde sagt «glefsing», noe Kokkvold bekreftet fra bakerst i saken.

Mener intervjuet var bra

Fredrik Skavlan skriver under ny kontrakt

- Jeg har i min tid som Skavlan-redaktør ikke vært borti et enkelt program som har fått så mye ros - og ris, sa Petter Wallace, redaktør i eksternredaksjonen til NRK. Her under en tidligere kontraktsignering med Skavlan.

Foto: Elise Hellem Ratvik / NRK

Tonen ble raskt mildere og debatten mellom rådsmedlemmene gikk videre. Over 45 minutter på overtid kom Fredrik Skavlan med noen avsluttende bemerkninger og egne tanker om hvorfor det mye omtalte intervjuet ikke fungerte så godt.

– Det som ikke funker er hvordan vi introduserer Jimmie Åkesson og hva intervjuet skal handle om, sa Skavlan, som alt i alt mente det var et godt intervju og at det kom fram ny informasjon om den svenske partilederen.

Vedtok å ikke konkludere

Kringkastingsrådet vedtok med ti mot tre stemmer at det ikke vil komme med noen konklusjon, og viser til debatten om saken.

«Rådet forutsetter at også de kritiske synspunktene som framkom under debatten tas til etterretning av NRKs ledelse og redaksjonen som produserer Skavlan-programmene,» heter det i uttalelsen.

Derfor satt Åkesson alene

I begynnelsen av møtet tok programleder Skavlan for seg flere av de konkrete klagene.

Enkelte har reagert på at Åkesson satt alene i studio med Skavlan. Vanligvis er det andre gjester til stede, men av praktiske årsaker ble det ikke slik denne gangen.

– Den andre gjesten, Gunhild Stordalen, ønsket å gå. Det tror jeg var av praktiske årsaker. Vi ville ikke ha to damer fra Dowton Abbey som satt der og ikke forsto hva Åkesson sa. Det gjør vi aldri.

Thor Gjermund Eriksen

ERIKSEN: Etter min mening er dette innenfor presseetikken med god margin, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen under møtet.

Foto: Per Ole Hagen/NRK

Mange har klaget på at Skavlan var i overkant tøff med en mann som har slitt med psykisk sykdom. Programlederen fortalte at de konfererte seg med både partiet, partilederen og hans psykolog før opptaket ble gjort.

– Det finnes ikke en pressemann i Sverige som ville takket nei til dette intervjuet. Men vi var opptatt av at han var rustet for det. Å gå imot Åkesson selv, Sverigedemokraterna og psykologen til Åkesson, ville vært en umyndiggjøring.

– Jeg håper å få svar på hva vi skal beklage og hvem vi eventuelt skal beklage til, avsluttet Skavlan i den innledende runden i begynnelsen av møtet.

Derfor reagerte seerne

Deretter fikk Kringkastingsrådets medlemmer se nesten hele intervjuet som Skavlan gjorde med partilederen Jimmie Åkesson. Skavlan fulgte selv konsentrert med, og i etterkant kom medieviter Espen Ytreberg med en analyse av intervjuet.

Ytreberg har forsøkt å finne en forklaring på hvorfor så mange seere har reagert på intervjuet. Han mener det handler om den brå overgangen fra praten om Åkessons psykiske helse til beinhard, politisk prat.

Medieviteren peker på at det mangler en glidende overgang fra privatsfæren til det politiske temaet:

– Jeg tror mange av reaksjonene går på at seerne har med seg opplevelsen fra intimsfæren til Jimmie Åkesson. Det tar de med seg over i den politiske delen av intervjuet, og derfor reagerer de. At seerne vet at Åkesson er syk eller har vært syk, gjør også noe med opplevelsen.

Fredrik Skavlan i Kringkastingsrådet som drøfter hans intervju med Jimmie Åkesson

FIKK SYV MINUTTER: Programleder Fredrik Skavlan forsvarte intervjuet med den svenske partilederen Jimmie Åkesson.

Partilederen for Sverigedemokraterna hos Skavlan 27. mars.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober