Hopp til innhold

Slik er evnene til "Snåsamannen"

"Snåsamannen" kom med nye og oppsiktsvekkende avsløringer om sine mye omtalte krefter under intervjuet med Viggo Johansen i «Viggo på lørdag».

Video Snåsamannen Joralf Gjerstad på Viggo på Lørdag

"Snåsamannen" gjorde sitt første helbredelse da han var åtte år og fjernet tannpinen til prestesønnen i bygda. Han gir TV-seerne en levende beskrivelse av hvordan landskap og natur endrer seg foran øynene hans når han får syner.

Til Viggo Johansen forteller Gjerstad at det ikke alltid har vært like enkelt å være i besittelse av spesielle evner.

– Jeg gikk mye alene som barn og var en vanlig fattiggutt. Men jeg hadde evnen til å tenke og se på en måte som var forskjellige fra andre. Jeg hadde en sterk barnetro og kirken ga meg veldig mye i starten av livet. Det var der jeg oppdaget den gode kraften i meg, forteller en åpen Gjerstad i intervjuet med Viggo Johansen.

Var redd for å bli mobbet

De mye omtalte evnene til Gjerstad har vært hyppig debattert siden han ble kjent for det norske folk gjennom Ingar Sletten Kolloens biografi «Snåsamannen» fra 2008.I «Viggo på lørdag» forteller Gjerstad at skepsis og kritikk har vært vanskelig å håndtere.

– Jeg har hele tida vært veldig engstelig for å vise evnene mine. Hvis man står frem som annerledes, kommer kritikken og det kan virke ødeleggende. Tidligere var jeg nok veldig redd for å bli mobbet, men jeg har bygget meg opp etter hvert.

Vil fortelle sin historie

Gjerstad har nettopp gitt ut boka «Joralf Gjerstad, Den gode kraften». Til Viggo Johansen forteller han at boka og TV-intervjuet som sendes lørdag 2. oktober, er resultat av et ønske om å fortelle sin egen historie for ettertiden mens han enda kan. Og "Snåsamannen" vil aller helst bli husket på en nøktern måte.

– Jeg vil bli husket som en vanlig mann, kontrollassistenten og klokkeren i Snåsa som lærte å kjenne historien om hjembygda si. Men det er allikevel viktig for meg å fortelle om evnene jeg har, slik at det ikke blir spekulasjoner etter jeg at er borte.

Familiens støtte har betydd alt

Joralf Gjerstad har aldri tallført hvor mange han har hjulpet, men det er tidligere anslått at rundt 50.000 nordmenn har fått hjelp av helbrederen fra Snåsa. Uten støtte fra familien hadde ikke Gjerstad klart å hjelpe like mange.

– Familien har betydd alt. Jeg husker at jeg helbredet en invalid en gang. Og den anerkjennelsen jeg fikk fra sønnene mine Svein og Jon Sverre i etterkant, er sånt som har gjort at jeg har fortsatt i alle disse årene, forklarer han før han legger til at det hele har hatt sin pris.

– Men det har nok kostet. Selv om familien sier noe annet, tror jeg at de har fått lide for mine evner. Jeg har brukt mye tid på andre, men har hele tiden fått støtte fra kona Signe og de tre barna mine.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober