Hopp til innhold

Slik blir neste års Spellemann

En rekke endringer innføres før neste Spellemann-utdeling. Juryordningen forandres og «Årets album» innføres som ny pris.

Morten Abel med Spellemanns hederspris

VANT HEDERSPRIS: Morten Abel har vært lenge i bransjen, og vant Årets hederspris under Spellemann 2014.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi gjennomgår reglementet hvert år, og i år gjorde vi en spesielt grundig gjennomgang av jurysystemet. I tillegg har vi valgt å gjøre noen endringer i kategoriene, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby.

Kategorien «Årets album» er helt ny. «Årets produsent» blir innført som fast pris, og «Årets musikkvideo» er tilbake etter to års pause.

Marte Thorsby

STYRELEDER: Marte Thorsby er styreleder i Spellemann. Hun mener det var på sin plass å ta en gjennomgang av prisen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Juryordningen har vært diskutert i mange år, både internt og i bransjen generelt. Det har vært på sin plass å ta en ordentlig gjennomgang, sier Thorsby.

Juryen får diskutere

Den store endringen i år er innføringen av en storjury. Storjuryen skal foreta den første juryeringen av de påmeldte utgivelsene.

– Vi har innført en to-instansbehandling for å lette arbeidet til fagjuryen. Storjuryen skal gå gjennom alle de påmeldte utgivelsene i de ulike kategoriene.

– Noe som også er nytt i fagjuryen er at de kan diskutere seg imellom underveis. Tidligere var juryen hemmelige for hverandre frem til Spellemann ble avviklet. Å kunne snakke sammen underveis har blitt etterspurt av flere, sier hun.

– Sårbart system

P3-profil Christine Dancke trakk seg som jurymedlem i fjor, på grunn av at artisten Todd Terje ikke var nominert.

– Det burde være gratis å melde seg på Spellemann. Det er rart å måtte rekke opp en hånd for å få heder og ære, mener Dancke. Hun er positiv til at jurymedlemmene nå kan diskutere med hverandre.

Christine Dancke

SAVNER REMIKS: – Jeg savner fortsatt remiks-kategorien. Elektronisk musikk utgår så å si. Det er snålt at noen av nordmennene som gjør det kjempebra i utlandet ikke har mulighet til å bli hedret også her hjemme, sier P3-profil Christine Dancke.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

Noen mener det er en utfordring at man mister anonymiteten og kan konspirere seg til hvem som vinner. Det tror jeg ikke er noe som ville funnet sted, og jeg tror det er bra å snakke sammen. Det systemet som var tidligere var ekstremt sårbart.

Kritisk til storjury

Dancke synes det er merkelig at en storjury skal være første instans, og undrer over flere av kategoriene.

– Jeg er fan av albumprisen, men det er ironisk at den kommer nå som nesten ingen gir ut album. Det kan være en fin pris for dem som holder ut. Det er dessuten fint at musikkvideo-prisen kommer tilbake, mener radioprofilen, som fremdeles etterlyser en remiks-kategori.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.