Hopp til innhold

Slik blir den elleville Oscar-dagen

LOS ANGELES (NRK): Kasser med champagne, fest med toppsjiktet av verdens filmfolk, to timer på den røde løperen – og en rosa traktor. Dette er noen av ingrediensene for Morten Tyldum og Torill Kove på den store Oscar-dagen.

Moods of Norway-butikken i LA

RIGGET TIL FEST: Både Morten Tyldum og Torill Kove kommer til Moods of Norway-butikken i Melrose etter at Oscar-utdelingen er ferdig. Lørdag var Moods-grunnlegger Stefan Dahlkvist (med ryggen til), Hallgrim Haug og Daniel Berge Halvorsen fra Trollbound Entertainment i full gang med forberedelsene.

Foto: Cathrine Elnan

– Nå stikker vi med limousinen og kjøper champagne, sier Moods of Norway-gründeren Simen Staalnacke og smeller hendene sammen der han står midt i Moods-butikken i det fasjonable Melrose Avenue.

Oscar-entusiast utenfor Kodak Theatre

ENTUSIAST: I dagene før Oscara-utdelingen har fans, journalister og entusiaster strømmet til Kodak Theatre. Søndag blir gatene rundt stengt av og det er streng kontroll på hvem som slipper inn og ut av området.

Foto: Cathrine Elnan/NRK
Tom Erik Ryen og Simen Staalnacke i LA

SNART KLART: Skater Tom Erik Ryen og Moods-gründer Simen Staalnacke utenfor Moods of Norway-butikken i West Hollywood.

Foto: Cathrine Elnan/NRK
Gjemt Oscar-mann

RØD LØPER: Den røde løperen er fremdeles dekket til med plast, det samme er gullstatuettene ved inngangen til Kodak Theatre. Men søndag ettermiddag forsvinner plasten og blitsregnet kommer til å hagle over stedet.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Søndag kveld lokal tid skal det være kassevis av champagne på plass, det samme skal storskjermer og 150 gjester. En stige står midt i lokalet, projektoren fungerte ikke helt som den skulle, og nå er en annen projektor på vei inn i lokalet.

I vinduet står det allerede en Oscar-statuett mellom to pappfigurer av de to norske nominerte; Morten Tyldum og Torill Kove.

– Så utrolig gøy. Og morsomt at den rosa kjolen matcher med logoen til Moods of Norway, sier Torill Kove, som selv skal på den norske festen søndag kveld.

Gourmetmat og rosa traktor

Men det blir en travel dag for begge de norske hovedpersonene innen de kommer til den norske festen i Melrose.

Først er det to timer med intervjuer og fotografering på den røde løperen. Når den tre timer lange utdelingen er over, vil det være nærmere seks timer siden stjernene ankom Kodak Theatre.

– Etter utdelingen drar vi på Governor's Ball, der handler alt om maten. Vi kommer til å være skrubbsultne, forteller Tyldum til NRK.

Her får gjestene servert gourmetmat. Deretter bærer det videre til Melrose Avenue og den norske festen. Den berømte rosa traktoren skal stå parkert utenfor butikken.

– Torill Kove og Morten Tyldum har fått komme med sine ønsker. Så det blir black tie og rød løper. Samt nok champis til en god, norsk fest, forteller Hallgrim Haug, partner i produksjonsselskapet Trollbound og en av arrangørene bak festen.

Oscar som inngangsbillett

Torill Kove med Oscar-statuetten

MED STATUETTEN I VÆRET: Torill Kove i 2007, sist gang hun vant en Oscar. Senere gikk hun inn på Vanity Fair-festen med Oscar-statuetten som inngangsbillett. Kanskje skjer det samme i år?

Foto: Scanpix / REUTERS

Etter festen hos Moods of Norway bærer det videre til den berømte etterfesten til magasinet Vanity Fair. Det er kjent som verdens mest stjernespekkede nachspiel, og her kommer alt som kan krype og gå av superstjerner.

Kove var på festen i 2007, da hun vant en Oscar for beste animerte kortfilm.

– Oscar-statuetten fungerte som en inngangsbillett. Det var bare å løfte den opp i været og så kom jeg og alle jeg kjente inn på festen, forteller hun til NRK.

Dolby Theatre

DER DET SKJER: Dolby Theatre ble bygget spesielt for å huse Oscar-utdelingen. Det har inntil 3 400 sitteplasser, har en av de største scenene i USA, og har et tilgrensende rom med plass til 1 500 journalister.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.