Hopp til innhold

Skaffer seg internasjonale agenter

Stadig flere norske skuespillere skaffer seg agenter for å slå gjennom i utlandet. Samtidig øker etterspørselen fra utlandet. – Jeg har fått sjanser jeg ellers ikke ville ha fått, sier Ingrid Bolsø Berdal, som snart er å se i amerikansk storproduksjon.

Harr, Berdal, Lund og Santelmann

I UTLANDET: Thorbjørn Harr, Ingrid Bolsø Berdal, Synnøve Macody Lund og Tobias Santelmann er alle aktuelle i utenlandske filmer.

Foto: Scanpix

Hauk Heyerdahl

ANBEFALER AGENT: Hauk Heyerdahl anbefaler skuespillere som vil jobbe også i utlandet å skaffe seg en agent.

Foto: Grønneberg,Anders / Dagbladet
Ingrid Bolsø Berdal

HAR AGENT: Ingrid Bolsø Berdal har hatt agent i flere år.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

Vi ser det stadig oftere: Norske skuespillere i utenlandske filmproduksjoner og tv-serier. I juli er det premiere på eventyrfilmen Hercules, Thracian Wars der norske Ingrid Bolsø Berdal har en av hovedrollene. Tobias Santelmann og Aksel Hennie spiller i samme film.

Både Synnøve Macody Lund og Ingrid Bolsø Berdal har prøvespilt for den kvinnelige hovedrollen i den 24. James Bond-filmen, og nå ryktes det at Thorbjørn Harr er aktuell for House of Cards.

«Norge er det nye Danmark», sier man der ute, og utenlandske agenter har fått øynene opp for norske skuespillere.

– For dem som har gjort filmer og har ambisjoner om å jobbe utenfor Norge er det helt essensielt å skaffe seg en agent, sier Hauk Heyerdahl i Norsk Skuespillerforbund.

– Norge er blitt et nytt filmland

Sverige og Danmark har en lengre filmtradisjon enn Norge og lenge har skuespillere som Lena Olin, Peter Stormare, Stellan Skarsgård, Dolph Lundgren, Mads Mikkelsen og Birgitte Nielsen vært internasjonalt kjente.

Men nå er norsk film inne i en veldig god periode. Mange spillefilmer og tv-serier blir vist frem på festivaler og internasjonale tv-kanaler og produksjoner som Lilyhammer og Mammon er blitt lagt merke til i utlandet.

– Dette gjør at interessen for norske skuespillere øker og at Norge sees på som et nytt marked å hente skuespillere i, sier Heyerdahl til NRK.

Plutselig er det kommet en mengde film og tv-serier fra Norge og da ser også utlandet at det er et nytt land å ta skuespillere fra i Skandinavia.

– Dette kommer i en tid hvor det produseres mye film og tv-serier, så det er et enormt behov for skuespillere. Norge er blitt et nytt filmland i verden.

– Gode agenter åpner dører

Ingrid Bolsø Berdal har vært med på flere amerikanske filmproduksjoner.

Hun var heks i Tommy Wirkolas Hansel & Gretel: Witch Hunters, og snart blir hun å se i sin første store rolle i en Hollywood-film, hvor hun har den kvinnelige hovedrollen i eventyrfilmen Hercules: The Thracian Wars.

Berdal har hatt agent siden 2008.

– På grunn av mine utenlandske agenter har jeg fått sjanser jeg ellers ikke ville fått og møtt folk jeg ellers ikke ville møtt. De gode agentene åpner dører for oss, etter det må man gjøre jobben selv, sier Ingrid Bolsø Berdal.

Se Bolsø Berdal i ny «Hercules»-trailer « NRK Filmpolitiet - alt om film, spill og tv-serier

– Spennende for norske skuespillere

Hun bekrefter at gode norske produksjoner er blitt en slags trampoline for norske skuespillere.

– Så blir vi jo bedre vi også. Jo flere erfaringer vi gjør oss, dess bedre blir vi på filmhåndverket, sier hun, og fortsetter:

– Vi fylles med selvtillit: Det går jo an og gjøre noe også utenfor Norge. Tidligere hadde vi ikke de samme forbildene som i Sverige og Danmark. Nå begynner vi å få litt flere norske skuespillere med erfaringer fra utenlandet, og det hjelper på. Det er en veldig spennende tid for norske skuespillere, og jeg tror flere og flere vil få jobb utenfor Norge.

– Ordner alt det praktiske

Dennis Storhøi

HAR AGENT: Dennis Storhøi er veldig fornøyd med sin agent.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

I 1999 spilte Dennis Storhøi i filmen «Den 13. krigeren», blant andre mot Antonio Banderas. Allerede den gangen fikk han bistand av en internasjonal agent for å forhandle kontrakten.

– Det er mye med liten skrift og mange forhandlinger som man ikke kan lese seg til. Med agent har du et apparat som sørger for alt som trengs når du skal bo hjemmefra over lang tid. De ordner alt med billetter, og tar seg av det praktiske rundt bo- og arbeidsforhold, og det er veldig viktig når man skal jobbe lange dager i land med andre regelverk.

Storhøi presiserer at man ikke skaffer seg agent kun for å slå gjennom i utlandet.

– Det handler også om kontakter for å få muligheten til å jobbe andre steder enn i Norge. De sonderer terrenget for deg og har masse kontakter. Jeg bruker Panorama Agency og min agent forteller meg til og med når jeg burde ta ferie, sier Storhøi.

Han ser på bruken av agenter som en utvikling i bransjen, og noe som vil bli langt mer vanlig fremover, også i Norge.

– Denne utviklingen inenfor kulturfeltet er positiv for Norge. Det er helt vanlig i idretten, så hvorfor ikke innen film og tv?, spør Storhøi.

– Økende etterspørsel internasjonalt

Lene Seested er stifter og daglig leder for det skandinaviske agentfirmaet Panorama Agency, som blant annet har Game of Thrones-stjernen Kristofer Hivju, Tobias Santelmann og Hedda-prisvinneren Marianne Hole i stallen.

Lene Seested

ER AGENT: Lene Seested har mange norske skuespillere i stallen.

Foto: Robin Skjoldborg

Panorama Agency har de siste 15 årene jobbet aktivt mot det internasjonale markedet, og Seested mener at en internasjonal agent kan være nyttig på veien mot en internasjonal karriere.

– Vi ser at skuespillere noen ganger kan bevege seg raskt på karriereveien ved også å ha en internasjonal agent, sier Seested.

Hun ser mange muligheter på det internasjonale markedet, også for norske skuespillere.

– Danske og svenske skuespillere har i flere år arbeidet internasjonalt, og de siste årene har også de norske begynt, fordi deres skandinaviske agenter åpner dørene for dem til internasjonale nettverk. I dag er det økende etterspørsel etter dyktige skandinaviske skuespillere, og for internasjonale castere spiller det ingen rolle om de er norske, svenske eller danske, sier agenten.

Hun mener likevel at norske skuespillere tilfører internasjonale produksjoner noe annet enn svenske og danske skuespillere.

– Norske skuespillere kommer med noe nytt og friskt, som svenske og danske skuespillere ikke har. Det fins flere utrolige dyktige skuespillere i Norge, og mange typer som interesserer utenlandske regissører og produsenter, sier Seested.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober