Hopp til innhold

Tanken på sponsorjakt skremmer norske kunstnere

Regjeringens planer om mer privat finansiering av kulturlivet skremmer norske kunstnere. Flere frykter at det er de store aktørene som vil stikke av med pengene.

Pianist Eyolf Dale

Pianist Eyolf Dale ble ikke musiker for å tiltrekke seg sponsoravtaler, forteller han.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– Denne regjeringen har lyst til å få til enda mer privat kapital i kulturlivet, har kulturminister Thorhild Widvey slått fast.

Høyre- og FrP-regjeringen skal gjøre det mer attraktivt for næringslivet å finansiere i norsk kultur.

Og mens enkelte mener kulturinstitusjonene må klare seg på billettsalg alene, er andre bekymret for hva økt privat finansiering kan bety for den smale kulturen.

– Som jazzmusiker er jeg nok redd for at jeg ikke er det beste sponsorobjektet for store bedrifter i dag. Vi har ingen drakter de kan ha logo på, vi selger heller ikke fryktelig mange plater. Sånt sett er vi nederst på rangstigen, sier komponisten og pianisten Eyolf Dale.

Idretten får mest

Tre av fire sponsormilliarder går til idretten. Og det er de største og mest kjente kulturinstitusjonene som slåss om sponsorpengene som går til kulturen.

Tall fra Sponsor Insight viser at kultur får mindre sponsorkroner i år enn i fjor, og det er forventet en nullvekst i 2014.

Hydro sponser blant annet Nobels Fredssenter, Nobels Fredspriskonsert og fotballaget Alunorte Rain Forest. De har også sponset aluminumsskulpturen som kunstner Magne Furuholmen har laget for fredssenteret.

Merkevareansvarlig i Hydro tror de mindre og smalere delene av Kultur-Norge må gjøre seg mer attraktive for sponsorene.

– Mindre institusjoner og individer kan sikkert ha litt å lære. Det er viktig at de forstår hvem de henvender seg til og hvorfor vi eventuelt skal støtte dem, sier Hanne Haugen, merkevareansvarlig i Norsk Hydro.

Trond Mohn

Næringslivsleder Trond Mohn sikret overlevelsen til Bergen Litteraturhus da han bladde opp ti millioner kroner til prosjektet. Slike kulturdonasjoner er det få av i Norge, mener kulturforsker Georg Arnestad.

Foto: NRK

Det er ikke jazzkomponist Eyolf Dale særlig interessert i.

– Det er ikke derfor jeg holder på med musikk. Det er ikke derfor jeg lager kunst, sier han til NRK.

Få tradisjoner i Norge

Kulturforsker Georg Arnestad ved Høgskulen i Sogn og Fjordane har tidligere sagt at han er bekymret for hva regjeringens kulturpolitikk vil bety for den smale kulturen.

Han mener også det er vanskelig å drive større kulturtiltak uten støtte, blant annet på grunn av store driftskostnader. Arnestad tror heller ikke det er så lett for kulturen å få private finansieringskilder.

– Vi har få tradisjoner for dette i Norge. De private aktørene er med i etableringsfasen. I Bergen har for eksempel forretningsmannen Trond Mohn gitt donasjoner til litteraturhuset der, men han er en av få som gir private gaver til offentlige kulturinstitusjoner.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.