Skorgan hyller Erik Bye

- Det har nok mye med saken å gjøre at jeg fikk tvillinger for fem år siden, sier Skorgan om hvorfor hun har vært borte fra søkelyset en stund.

- Det har nok mye med saken å gjøre at jeg fikk tvillinger for fem år siden, sier Skorgan om hvorfor hun har vært borte fra søkelyset en stund.

Anita Skorgan er klar med plata "Gull". En plate hun håper får verdi for noen. Hun hyller Erik Bye for å ha laget noe av det fineste vi har i Norge.

Av:
Øyvind André Haram
/
(radio)
/
Jørn Gjersøe
/
(nett)

"Hvis jeg tørr å være her, vil jeg vite hvem jeg er", sier Anita Skorgan. Mange husker henne kanskje best som kona til Jahn Teigen og fra perioden da de sang sammen. Men hvem er egentlig Anita Skorgan i dag? De siste åra har hun knapt vært til stede i søkelyset. Hva har hun gjort siden den siste utgivelsen "Julenatt" kom ut i 1994?

Kraftpakke

- Det har nok mye med saken å gjøre at jeg fikk tvillinger for fem år siden. Og i samme slengen gikk eldste datteren min inn i puberteten. Så det er jo en slags kraftpakke som tar sin tid. Men jeg har jo jobbet litt bak i kulissene med forskjellige saker og ting.

Anita Skorgan mener at det er en tid for alt. Og nå var det tid for denne nye plata.

Kompakt lydbilde

- Det er en høstplate for sene kvelder, fyr på peisen og kanskje et ørlite glass rødvin, forteller Anita Skorgan.

Den nye plata fra Anita Skorgan har et kompakt lydbilde. Håkon Iversen og Jon Willy Rydningen har vært produsenter. Noe som i stor grad har påvirket plata.

Anita Skorgan er et forbilde for unge musikere som for eksempel Kaia Huuse.

Anita Skorgan er et forbilde for unge musikere som for eksempel Kaia Huuse.

Et bein i mange leire

- Dette er "svære karer" i mine øyne. Jon Willy Rydningen jobbet jeg også med på juleplata mi. Og det var et kjempegodt samarbeid, så det var jeg glad for at jeg kunne fortsette med. Og han er jo en veldig allsidig fyr. Blant annet har han gått komponistlinja, men er også velbefaren i alle mulige sjangere. Og det samme gjelder jo for så vidt Håkon Iversen. Så vi deler jo på en måte dette med at vi har et bein i mange leire. Vi er både klassisk orientert, men også glad i pop, rock, viser, jazz og alt mulig. Så jeg følte at jeg fikk jobbe med folk som jeg har noe felles med. Og det har vært en fryd og en fest, sier Skorgan.

Forbilde for Huuse

Anita Skorgan har holdt på som artist i 26 år. Noe som har gjort sitt til at andre ser på henne som et viktig bidrag i norsk musikkhistorie. Blant annet har Kaia Huuse sagt at hun er en av hennes største forbilder som artist. Noe som Skorgan oppfatter som en litt uvirkelig men hyggelig situasjon. Blant annet har hun blitt kjempevenner med Huuse.

Anita Skorgan valgte seg en rød tråd på den nye plata, nemlig å miste eller å miste fotfestet. Erik Hillestad, Ole Paus, Lillebjørn Nilsen, Bjørg Vik, Erik Bye og Tor Åge Bringsværd er blant navnene på de som har vært med å bidra til det tekstlige på "Gull".

Noe av det vakreste

- Det er litt vanskelig å avgjøre hvorvidt jeg sjøl har fått til det, men jeg syns i hvert fall tekstforfatterne fikk det til. Og jeg syns jeg fikk så mye fint, forteller hun.

- Jeg hadde en lang prat med Erik Bye, som fortalte at han ikke fikk til å skrive en tekst til meg som han forsøkte på. Så da fikk jeg lov til å plukke fra boka hans, og da fant jeg "Blå salme". Jeg tror det er noe av det fineste som er laget i Norge, sukker Skorgan.

- Det eneste jeg vil med denne plata er å gi ut noe jeg håper har verdi for noen.

- Det eneste jeg vil med denne plata er å gi ut noe jeg håper har verdi for noen.

Dagens Anita Skorgan er kanskje mest forbundet med alle sine julekonserter. Noe som også påvirker andre deler av hennes artistkarriere.

Vil lage noe med verdi

- Det å synge i kirker, som jeg begynte med for 15 år siden, har jo satt i gang en prosess, samtidig som jeg bestandig har vært opptatt av de store spørsmålene som jeg tror mange mennesker er, som hvorfor er vi her? Og det er jo klart at det hjertet er fylt av, det vil gjerne ut. Så denne gangen ble det veldig fokus på tekstene. Jeg begynte med dem, skrevet dem sammen med gode venner og fått hjelp til å skrive sju av melodiene. Ellers har jeg plukket litt fra ting jeg liker og som jeg syns passet inn i helheten. Men ordene var det viktigste denne gangen, forteller Skorgan.

- Det eneste jeg vil med denne plata er å gi ut noe jeg håper har verdi for noen. Og hvis det har det, så er jeg mer enn fornøyd, mener Anita Skorgan.

Lyd og video

Lenker

Siste nytt: Kultur

 • Kinofusjon i Tromsø og Trondheim

  Kinoene i Tromsø og Trondheim slår seg sammen og danner den tredje største kinokjeden i Norge.

  Selskapet skal hete Kinonor og får kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim Kino som daglig leder.

  Det ble annonsert under Filmfestivalen i Haugesund i dag.

 • Todd Terje - Foto: Christian Belgaux /
  Foto: Christian Belgaux

  Todd Terje på prestisjetung liste

  Den norske DJ-en Todd Terje er nummer 16. på listen over «de 200 beste låtene så langt dette tiåret». Det er det innflytelsesrike musikknettstedet Pitchfork som har satt opp listen.

  På førsteplass finner vi Grimes med låten Oblivion. Se hele listen her.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.