Hopp til innhold

Har alltid vært skeptisk til politikere

Hun står for alt det Anders Behring Breivik hater. Seher Aydar jobber for et flerkulturelt samfunn og hun er ung muslim. Men rettssaken i Oslo Tingrett prøver hun å holde på avstand.

Seher Aydar

Hun kaller seg marxist-feminist og elsker å lakke neglene. Yndlingsfargen er rosa og blått.

Foto: Else Karine Archer

– Det er mye lettere å være annerledes i Oslo enn i Fredrikstad, sier Seher Aydar.

Den nyvalgte lederen av Rød Ungdom er 22 år gammel og kurder, opprinnelig fra Tyrkia. Tolv år gammel kom hun til Norge sammen med familien.

– Jeg har opplevd å være en minoritet i to land. Det er en erfaring jeg tar med meg i politikken, sier Aydar.

Sin unge alder til tross, Seher Aydar har vært politisk aktiv i flere år allerede. De siste to åra som generalsekretær i Rød Ungdom.

Politikere lyver

Hun vil ha et klasseløst samfunn med lik fordeling av godene - bort med kapitalismen. Hun er enig i at de fleste har det bra i velstandsnorge, men det betyr ikke at vi skal si oss fornøyd. Så lenge ikke alle har det bra.

– Jeg valgte Rød Ungdom fordi de gjør noe konkret med sakene. Og selvsagt på grunn av feminisme, antirasisme, sosialisme og hele pakka. Jeg har alltud vært skeptisk til politikere. Min holdning var at politikere lyver. Punktum. Men det er annerledes med Rødt.

Aydar er smertelig klar over at hun, som aktiv politiker på venstresida og muslim, er en person Anders Behring Breivik misliker.

– Det er ekkelt. Men samtidig er jeg glad for at vi er nærmere det samfunnet jeg ønsker meg enn det han ønsker seg.

– Jeg leste litt i manifestet hans, men måtte slutte. Jeg mistet troen på verden. Rettssaken prøver jeg å unngå så mye som mulig. Jeg vil ha så lite av ham og hans tanker i livet mitt som mulig.

Lekre negler

Kledd i svart og bevepnet med argumenter skal Seher Aydar forbedre livet til kvinner og minoriteter. Men livet handler som kjent ikke bare om de store spørsmålene, heldigvis.

– Jeg elsker å lakke neglene. Det passer kanskje ikke helt inn i bildet av en marxist-feminist, men det er så avslappende. Nå er de ikke fine, jeg skal lakke dem etter et møte i dag, sier Aydar. Hun skal bare finne den riktige fargen først.

Kanskje det blir rødt?

Hør Radio Migrapolis på P2 søndag kl 13

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober