Hopp til innhold

Skavlan om klagestormen: Får meg til å tenke

Kringkastingsrådet har fått 2855 klager på Skavlans intervju med den svenske politikeren Jimmie Åkesson. Programlederen synes reaksjonene i Norge er interessante.

Partilederen for Sverigedemokraterna hos Skavlan 27. mars.

INTERVJUET SOM HAR SKAPT KLAGEFLOM: - Jeg er journalist og da har man noen reflekser. Det handler ikke om hvor jeg står politisk. Det er saken, temaet og personen som krever en annen temperatur enn en popstjerne, sier Skavlan om intervjuet med Åkesson.

Jimmie Åkesson hos Skavlan

FØRSTE INTERVJU PÅ ET HALVÅR: Jimmie Åkesson har hittil ikke ønsket å si noe om hvordan han opplevde intervjuet hos Skavlan.

Aldri før har NRKs kringkastingsråd mottatt så mange klager. Bakgrunnen for klagestormen er intervjuet med partilederen i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson.

Se intervjuet øverst i saken.

– Jeg synes det er veldig interessant. Det er neppe noen ære, men det får meg til å tenke. Det får meg til å tenke på hva som er grunnen til at dette skjer i Norge, mens det ikke er sånn i Sverige. Åkesson er jo en svensk politiker, sier Skavlan til NRK søndag ettermiddag.

I tillegg til de norske klagene har SVT mottatt 900 klager fra svenske seere.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Innslag fra Søndagsrevyen om reaksjonene på Fredrik Skavlans intervju med Jimmie Åkesson.

SKAVLAN SVARER: Se hva Skavlan selv sier om klagestormen.

Siden september har Åkesson vært sykemeldt og borte fra mediene. Mandag returnerer han til politikken og i helgen satt han altså i stolen hos Skavlan.

– Jeg kan godt forstå at mange kan bli opprørt av det intervjuet hvis man ikke vet hvem Åkesson er, og hvilken rolle han spiller i svensk politikk, sier Skavlan, og fortsetter:

– Jimmie Åkesson er en veldig kontroversiell politiker. Vi har ikke den type politiker på vårt storting. Han representerer et veldig kontroversielt parti som ifølge mange har ekstreme holdninger. Det skulle være helt, helt feil å invitere ham i studio uten å stille kritiske, politiske spørsmål. Da tror jeg at jeg hadde fått enda mer kjeft, sier programlederen til NRK.

Tidligere uttalelser

Etter å ha snakket om hvorfor han har vært sykemeldt, dreier intervjuet seg over på innvandringspolitikk og tidligere uttalelser fra Sverigedemokraternas medlemmer.

Fredrik Skavlan stiller en rekke kritiske spørsmål og refererer til uttalelser fra andre partimedlemmer, blant annet fra en kommunestyrekandidat i Vetlanda som har sagt: «De rumenske sigøynerne er som Egypts gresshopper.»

Skavlan spør om utsagnene gjenspeiler en kultur i partiet, noe Åkesson benekter.

– Man kan jo alltid peke på enkeltstående villstyringer som velger å uttrykke seg slik. Som åpenbart ikke tilhører samme parti som meg, i alle fall ikke i teorien. Eller man kan diskutere problemene, svarer partilederen i programmet.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Jimmie Åkesson

BLE UTBRENT: Etter valget var over ble Åkesson sykmeldt. Det skjedde etter at Sverigedemokraterna fikk en oppslutning på nærmere 13 prosent i det svenske valget og ble Sveriges tredje største parti.

Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix

– Ingen politisk agenda

Skinnstolene til Skavlan var knapt blitt kalde før det kom reaksjoner på intervjuet. Fredags kveld kalte Christian Tybring-Gjedde (Frp) intervjuet «en skam for NRK» og «vulgær, elitistisk propagandajournalistikk», mens partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet omtalte det som «et lærestykke i moderne kritisk journalistikk».

Fredrik Skavlan avviser at han har en egen politisk agenda, noe flere av klagerne har ment.

– Jeg har ingen politisk agenda med mitt virke. Det er jeg veldig opptatt av at jeg ikke skal ha. For meg er det viktig å jobbe ut fra humanistiske idealer og ytringsfrihetsidealer, det var derfor det var så viktig for meg å invitere Jimmie Åkesson til programmet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober