Hopp til innhold

Sinnataggen er fritt vilt

Oslo kommune ville hindre at hvem som helst kan lage sin egen kopi av Monolitten og Sinnataggen. Men Patentstyret sier nei.

Sinnataggen og Monolitten

FIKK NEI: Oslo kommune forsøkte å varemerkebeskytte Vigeland-kunst, som Sinnataggen og Monolitten, men har fått nei av Patenstyret.

Foto: NRK/Scanpix

Som NRK.no tidligere har omtalt, har Oslo kommune forsøkt å unngå at hvem som helst kan utnytte Gustav Vigelands kunst til kommersielle formål.

70 års vern etter død

Bakgrunnen for denne frykten, er at det i mars i fjor var 70 år siden Vigeland døde. Kunstneres åndsverk er bare beskyttet så lenge vedkommende lever og 70 år etter dødsdato. Etter det er det i prinsippet lov til å produsere kopier av verket uten å betale vederlag og uten å be om tillatelse.

Oslo kommune og Vigeland-museet ville fortsette å ha eneretten på skulpturene, og har søkt til Patentstyret om varemerkebeskyttelse.

Nå har Patentstyret vendt tommelen ned for denne søknaden, melder Dagsavisen.

– Opphavsretten er gått ut, så Sinnataggen er i det fri. Oslo kommune vil ha registrert den som varemerke, men vi mener den ikke oppfyller kravene, sier Knut Andreas Bostad, seksjonssjef i Patentstyret til avisen.

Fem millioner kroner

Jurist i Kulturetaten i Oslo kommune, Anne Inversini, forteller til Dagsavisen at de fikk medhold i varemerkeregistrering for flere Sinnataggen-varemerker i fjor, men at Patentstyret opplyser om at de snudde i disse sakene etter en ny vurdering av praksisen sin.

Oslo bystyre har bevilget til sammen fem millioner kroner for å sikre kommunens rettigheter til kunsten av Vigeland. Hans kunst blir sett av mellom en og to millioner mennesker årlig i Vigelandsparken.

Dermed øker faren for utnyttelse av kunsten til kommersielle formål.

– Vi vet at for eksempel «Sinnataggen» er populær som motiv, så vi kan risikere at andre vil kunne komme til å selge skulpturen som suvenir flere steder enn hva tilfellet er i dag, har museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet tidligere sagt til NRK.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.