Hopp til innhold

- Her har jeg sittet i over fire år og råtnet vekk

Emil har brukt fire år av sitt liv på å spille online-rollespill. I dag sidestiller han de virtuelle spillverdenene med ulovlige spilleautomater.

Emil Reber i dokumentaren «Exil»
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se klipp fra dokumentarfilmen «Exil». FOTO: Erlend Eidsem Hansen / Mediamente.

– Det er lettere å forstå pengespill fordi det går utover lommeboka. Men online-rollespill går utover sosiale ferdigheter, livskvaliteten og psyken til folk, sier han til nrk.no.

Etter å ha brukt store deler av livet sitt i et spill, tok Emil grep og bestemte seg for å slutte. I dag advarer han mot online-rollespill som han en gang var så besatt av.

– Jeg synes det er rart at Giske forbyr spilleautomater, samtidig som han gir mer støtte og penger til folk som ønsker å stifte spillselskaper, uten å vite hvilken type dataspill de ønsker å satse på. Han bør sette seg mer inn i det.

– Heroin-spill

Emil var hekta på det norske online-rollespillet Anarchy Online (AO), som kom ut i 2001. Han spilte så mye at vennene hans til slutt ikke så ham lenger. De måtte logge seg inn spillet for å få tak i ham.

– Anarchy Online er på mange måter et av de beste onlinerollespillene som er laget. Grafikken er kanskje gammel, men som et heroin-spill er det absolutt et av de beste, sier han.

– Kaller du bevisst gode onlinerollespill for heroin-spill?

– Å be meg uttale meg om Anarchy Online i dag, er som å høre en alkoholiker beskrive alkoholen som en frisk og klar fjellbekk, sier han.

Skjermbilde fra onlinespillet World of Warcraft
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

EKSTRAMATERIALE: Trykk på bildet for å se ulike klipp som ikke kom med i «Exil». FOTO: Erlend Eidsem Hansen / Mediamente.

Dokumentarfilm om online-rollespill

Erlend Eidsem Hansen

Regissør Erlend Eidsem Hansen.

Foto: Privat

Dokumentaren "Exil" handler om fire personer som er lidenskapelig opptatt av spill. Vi møter Emil (34) i en nedstøvet leilighet. Han er usikker på hvilket år det er og sliter med støvallergi. I tillegg møter vi ungdommene Daniel (16), Morten (14) og Rasmus (15), tre ungdommer som prioriterer World of Warcraft foran skole.

– Hver dag har du et valg. Du kan stå opp eller du kan la være. De fleste av oss står opp. Dette er historien om noen av dem som av og til lar være, sier Exil-regissør Erlend Eidsem Hansen til nrk.no.

Han har i samarbeid med produksjonsselskapet Mediamente brukt de tre siste årene på å lage en film om online-rollespill og «gamerne» (en som spiller mye dataspill, journ. anm.) som spiller dem.

– Jeg tror alle mennesker har svake øyeblikket, der de bare vil melde seg ut og la alt ansvar og mas og kjas fare.

– Fetere location enn Matrix

Erlend Eidsem Hansen husker godt den første gangen de skulle filme hjemme hos Emil.

– Jeg og fotografen ryddet i fem timer for å få plass til et par lyskastere og kamerastativ inne i alt rotet! Vi var hele tiden redd for brann. Det var mye papir og greier som plutselig lente seg mot en lyspære. Etterpå snakket vi om at det var en fetere location enn Matrix.

Konseptskisse til World of Warcraft: The Burning Crusade

Konseptskisse til World of Warcraft: The Burning Crusade.

Foto: Blizzard

ALT OM: World of Warcraft

– Er det sosialt å skrive «/dance» til hverandre?

Debatten om avhengighet knyttet til online-rollespillene har rast i norske og internasjonale medier de siste årene. Samtidig er det mange som mener spillene kan ha en positiv effekt. Spill som World of Warcraft baserer seg på gruppebaserte oppgaver, spillene krever samarbeid og samhandling mellom flere spillere. Mange mener spillene er svært sosiale, men ex-spilleren Emil er av en annen oppfatning.

– Er det sosialt å sitte på en fest med en masse ukjente mennesker, eller er det sosialt å sitte hjemme og skrive «LOL» (Internett-slang for å le høyt, journ. anm.) og «/dance» til hverandre?

- Datatreffet The Gathering i Hamar er en sosial greie, men er det så bra hvis du ser nærmere på det? Her spiller tusenvis av unge mennesker dataspill flere dager i strekk, banner, spiser chips og drikker cola.

Screenshot fra MMORPG-spillet Anarchy Online

Emils tidligere lidenskap: Det 8 år gamle MMORPG-spillet Anarchy Online.

Foto: Funcom

– De sitter jo bare og koser seg

Regissør Eidsem Hansen har et mer balansert syn på online-rollespillene og de som spiller det.

– Det meste som jeg har sett av gaming handler utrolig mye om å slå ihjel tid. Av og til når jeg filmet så tenkte jeg, herregud, de folka her sitter jo bare og koser seg og surrer og er sosiale med hverandre. De kunne like gjerne spilt kortspill og drukket øl, eller mini-golf og hvitvin.

– Jeg håper filmen min vil balansere tankene til folk. Det handler ikke om at spill er farlig, men at mennesket kan skade seg selv med hva som helst, sier Eidsem Hansen.

Etter at Emil erstattet onlinerollespillene med trening, gikk han ned 25 kilo på 4-5 måneder. Men han tenker fortsatt mye på online-verdenen han i fire år var svært delaktig i.

– En alkoholiker slutter aldri å tenke på alhohol, selv om han har sluttet, sier han.

Exil vises på NRK1 tirsdag 14. april klokken 21:30. Etter programmet stiller Emil og Erlend opp i nettmøte på nrk.no.

ANMELDELSE: WoW: Wrath of the Lich King

LES: Tusenvis på WoW-lansering

LES: Dataspill ble tvangslidelse

LES OM PUBLIKUMS REAKSJONER: Avhengighet eller bare moro?

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh