Hopp til innhold

Sensurerer Winslets 3D-pupper

Kinesiske myndigheter har klippet vekk Kate Winslets nakne bryster fra 3D-versjonen av «Titanic» for å hindre forstyrrende forsøk på klåing i kinosalen.

Titanic, Kate Winslet og Leonardo DiCaprio

Kate Winslet og Leonardo DiCaprio i en mer påkledd scene fra «Titanic».

Foto: 20th Century Fox

Dette har ifølge Times of India fått flere skuffede kinesere til å reagere. Blant reaksjonene de har kommet over på nettet, finner vi blant annet dette gullkornet:

– Jeg har ventet i nesten 15 år, og det var ikke på grunn av 3D-isfjellene.

Les også: Denne norske «Titanic 3D»-parodien er sett flere millioner ganger på YouTube

Nett-TV: Innesperret i Titanic

Les også: Filmpolitiet gir 3D-versjonen toppkarakter

Fryktet luftklåing

Det er i en scene der Kate Winslets rollefigur Rose poserer naken for en malende Leonardo DiCaprio, at det kinesiske filmtilsynet (SARFT) har funnet det best å skåne kinogjengerne for synet av Winslets nakne bryster.

– Med tanke på de virkelighetstro 3D-effektene, frykter vi at publikummere vil prøve å strekke ut hånden for å kjenne. Så for å unngå potensielle konflikter mellom kinogjengere som blir forstyrret på grunn av dette, har vi valgt å klippe vekk alle nakenscenene, uttaler SARFT i sin begrunnelse.

Da den originale versjonen ble vist på kino for 15 år siden, ble ikke brystene sett på som et problem.

Les også: Fotograferte isfjellet som senket Titanic

Les også: Bli med på virtuell reise til djupet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra filmen "Titanic"

140 norske kroner må kinesiske publikummere betale for å se Titanic synke i 3D.

Foto: MERIE WALLACE / EPA

Dyr skuffelse

I Kina koster det nesten 140 kroner per billett for å få se «Titanic 3D» på IMAX-kino, en svært dyr fornøyelse for den gjennomsnittlige kineser. Da er det kanskje ikke så rart flere mannlige kinogjengere føler seg snytt.

Til tross for sensuren har imidlertid filmen vist seg å være en enorm publikumsmagnet også denne gangen. Ifølge Times of India har visningene vært utsolgt flere dager i forveien både i Beijing og flere av Kinas største byer.

I Norge har «Titanic 3D» kinopremiere fredag 13. april.

Den 14. april, dagen før 100-årsjubileet til forliset, sendes også første episode i en miniserie om Titanic laget av skaperen av Downton Abbey, Julian Fellowes.
Serien har premiere på NRK1 kl. 21.55.

Les også: Feil stjerner i Titanic

Film-Titanic 3D First Look Kate Winslet, Leonardo DiCaprio

Kate Winslet og Leonardo DiCaprio i den mest minneverdige scenen fra «Titanic». Det er imidlertid andre, intime øyeblikk kineserne blir snytt for i 3D-versjonen.

Foto: Pressebilde / NTB Scanpix

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober