Hopp til innhold

Serieskaper: -Ville aldri fått Cumberbatch til Sherlock i dag

LONDON (NRK): Skuespillerne Benedict Cumberbatch og Martin Freeman ble så berømte etter BBCs moderniserte serie om Sherlock Holmes at serieskaperne fleiper med at de aldri ville klart å få dem i samme serie i dag.

Sherlock Special

Doktor Watson (Martin Freeman) og Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) er tilbake på TV-skjermen etter to års pause.

Foto: Robert Viglasky / BBC

Fra å være to relativt ukjente ansikter da de bekledte rollene som Sherlock Holmes og Doctor Watson i BBC-serien «Sherlock» i 2010, har skuespillerne Benedict Cumberbatch og Martin Freeman blitt superstjerner.

Etter to års ventetid returnerer de to etterforskerne til TV-skjermen i en spesialepisode - og denne gangen i klassiske omgivelser. Tilbake til tiden da Arthur Conan Doyle skapte serien for over 100 år siden.

– Begynte som en spøk

NRK møter skaperne av serien til intervju i et koselig, men anonymt hotell nær området Barbican i London. 13 minutters kjøretur med undergrunnen fra Baker Street, gaten der den berømte detektiven holder til i bøker og filmatiseringer.

Sherlock Special

Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes fra settet på «The Abominalbe Bride». Denne gang utspiller handlingen seg på samme tid som bøkene om duoen ble skrevet.

Foto: Robert Viglasky / BBC

Steven Moffat og Mark Gatiss hadde aldri drømt om at serien skulle få så enorm suksess, og etter tre sesonger kommer nå en spesialutgave, en 90 minutter lang film som skal vises både på kino og fjernsyn, med navnet «The Abominable Bride» eller «Den avskyelige bruden».

Filmens handling denne gang utspiller seg på Victoriatiden, i motsetning til de foregående seriene som alle har utspilt seg i nåtidens London.

– Vi skulle normalt sett ha laget en ny sesong på denne tiden, men klarte ikke å matche avtalebøkene til alle involverte, men så det var rom for å lage en spesialepisode, forklarer Mark Gatiss, som også spiller Sherlocks bror Mycroft i serien.

– Vi hadde spøkt med denne ideen i lengre tid, og som alle gode spøker, så blir den en dag sann, fortsetter han, mens skaperkollega Steven Moffat ler rått ved siden av.

Sherlocks serieskapere

Serieskaperne Mark Gatiss (t.v.) og Steven Moffat har opplevd enorm suksess med sin moderniserte versjon av Sherlock Holmes.

Foto: Espen Aas / NRK

– Journalister spurte om hvordan de ville klare seg uten iphone

Forfatteren Arthur Conan Doyle skrev flesteparten av bøkene om Sherlock Holmes på slutten av 1800-tallet, i det viktorianske London med brostein og hestedrosjer. Å gjenskape den tiden til spesialepisoden ble litt av en jobb, ifølge Moffat.

– Det krevet innsats på et helt annet nivå. Det viktorianske London eksisterer ikke, du må finne hester, du må ha folk i kostymer, du bruke CGI-teknikk for å gjenskape verden slik den så ut.

– Men iallfall langt mer gjenkjennende omgivelser for hovedpersonene?

– Vel, det morsomme var at da vi ga noen intervjuer i forbindelse med innspillingen, spurte en rekke reportere «hvordan kan Sherlock Holmes befinne seg i en tid uten iphone?», og jeg svarte at akkurat det finnes det noen beviser på, gliser Gatiss.

Det sier nok også noe om inntrykket serien har klart å skape opp gjennom årene.

Spesialepisoden «The Abominalbe Bride» er en spesialskrevet episode som ikke er basert på noen enkeltbok av Arthur Conan Doyle, men henter inn små elementer fra flere av dem.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober