Hopp til innhold

Denne «cornflakes-bollen» koster en halv million

Hvis du ønsker en mer eksklusiv frokost kan kanskje en ny bolle til frokostblandingen være løsningen. I morgen skal en nesten 300 år gammel porselensbolle under hammeren, og prisen kan fort bli en halv million kroner.

Yongzheng keramikkbolle
Foto: Dukes Auctions / Yongzheng

– Bollen ser egentlig ganske anonym ut, og minner kanskje mest om bollen du bruker til frokostblanding hver morgen.

Det sier Guy Schwinge ved auksjonshuset Duke's i det sørlige England. Han vet at bollen er verdt mye penger selv om du kanskje ikke hadde lagt merke til den hvis du så den på et loppemarked.

Bollen tilhørte nemlig en av de fremste konkubinene til den kinesiske keiseren Yongzheng, og er nærmere 300 år gammel.

Historiens fineste porselen

TAIWAN/ A man walks past a portrait of the Yongzheng emperor at the National Palace Museum in Taipei

Yongzheng var keiser fra 1723 til 1735.

Foto: PICHI CHUANG / REUTERS
HONG KONG ART AUCTION

Den kinesiske samleren Alice Cheng betalte over 30 millioner kroner for denne Yongzheng-vasen i 2002.

Foto: ANAT GIVON / NTB Scanpix

Yongzheng var keiser fra 1723 til 1735, og porselen laget i denne perioden er kjent som noe av det fineste porselenet som noensinne er blitt produsert i Kina.

Schwinge tror den lille bollen på 15,25 centimeter i diameter og 7,25 centimeter i høyde kan gå for hele 50.000 pund, eller rundt 500.000 kroner. I så fall skyldes det mest sannsynlig pengesterke kinesere som ønsker å kjøpe tilbake kinesiske kulturgjenstander, ifølge auksjonariusen.

Puttet bollen i en kakeboks

Selgeren av bollen er major Leslie Marsham, som ifølge avisen Daily Mail kjøpte bollen på et antikvariat for mange år siden. Siden har bollen stått blant resten av porselenet til den forhenværende hestepasseren.

I fjor så majoren at en lignende bolle ble solgt for store summer på en auksjon, og Marsham forsto at det kunne være store verdier han hadde stående i skapet.

– Da eieren fant ut hvor verdifull bollen var flyttet han den til en kakeboks for å beskytte den, forteller auksjonarius Schwinge.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.