Hopp til innhold

Selger Napoleons Cognac fra 1795

Har du 45 millioner kroner til overs, kan du bli den nye eieren av en 217 år gammel flaske med Cognac som sist ble åpnet under Napoleon Bonapartes felttog i Europa.

Bay van der Bunt med en Cognac Croizet 1842

Nederlandske Bay Van der Bunt (63) selger Cognac-samlingen sin til høystbydende over 5 millioner pund. Med på kjøpet får du blant annet en Cognac Croizet fra 1842.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Bay van der Bunt

Å tørke støv av flaskene er et stort «fy-fy». Hvert støvkorn er en del av flaskenes historie, og er dratt med fra tidligere vinkjellere.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Da lurer man kanskje på om de edle dråpene smaker like godt i dag som på begynnelsen av 1800-tallet. Men hvis intensjonen er å smake, får du heller ikke kjøpe samlingen, skriver avisen The Telegraph.

For Brugerolle cognacen fra 1795 er en del av en samling på over 5000 forskjellige Cognac-flasker som nederlenderen Bay Van der Bunt nå ønsker å selge til en seriøs samler.

Tidoblet i verdi

Flaskene selges kun samlet, men alene har Napoleons Cognac en verdi på over én million norske kroner.

– Napoleons hær hadde den med seg til Europa. Bare se for deg hvordan flasken lå trygt plassert i høyvognen, og at offiserene tok en slurk både før og etter slagene, sier Van der Bunt til Observer.

Selv kjøpte Bunt flasken fra en amerikansk samler for 180.000 kroner i 1990, så man kan trygt si at investeringen har økt i verdi med årene. Nå er det imidlertid slutt på moroa, men hva han skal gjøre med pengene fra et eventuelt salg har ikke 63-åringen tenkt noe særlig på ennå.

– Vi har nettopp kjøpt oss en ny campingvogn, så sannsynligvis kommer jeg til å farte rundt i Spania med kona.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bay van der Bunts cognac-samling

Et lite utvalg av samlingen som nå søker ny, rik eier uten trang til å smake på drikkevarene.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Frykter drikking

Det var nederlenderens oldefar som først startet å samle på de dyre dråpene. 63-åringen tok over samlingen fra sin far for rundt 40 år siden.

Hans største skrekk er imidlertid at den fremtidige eieren skal åpne flaskene og drikke opp innholdet. Derfor kommer alle potensielle kjøpere til å bli nøye ettergått i sømmene før de får legge inn bud på dråpene, som ifølge Bunt selv skal være verdens største private Cognac- og likørsamling.

– Jeg frykter at noen skal drikke dette, ja. Det vil i så fall være mer enn bare synd. Det vil være barbarisk. Rent barbarisk.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK