Hopp til innhold

Her er Tore Strømøys ti beste TV-øyeblikk

Det var vanskelig for Tore Strømøy å plukke sine favorittøyeblikk fra 17 år med «Tore på sporet». Her er likevel hans ti høydepunkter fra en lang NRK-karriere.

Chang Woo - gutten som forsvant til Norge og ble Bjarte Tveit.

Tore på sporet møter Bjarte Tveit, som forsvant til Norge under navnet Chang Woo.

Fra Rarotonga, via Svalbard til de britiske øyer. Fra Marokko til Chile, og hele veien opp Kilimanjaro. Tore på sporet har vært en del av norsk TV-historie i 17 år. Sjette januar begynner den syvende sesongen av programmet på NRK1.

Vi ba Tore Strømøy plukke ut de ti øyeblikkene han husker best fra årene som har gått. Han har ikke alltid vært like fornøyd med jobben, og han har stort sett alltid lovet seg selv å holde opp etter hver sesong.

LES OGSÅ: Lei av å være Tore på Sporet

Men han klarer ikke ligge unna mysteriene, og han gir ikke slipp på de gode historiene.

Her er Tore Strømøys beste historier. Her forteller han selv hvorfor historiene har gjort så sterkt inntrykk.

– Gjorde voldsomt inntrykk på publikum

– Hanne Ingebrigtsen fra Trondheim møtte sine biologiske foreldre i Seoul i Sør Korea. Møtet i Seoul gjorde voldsomt inntrykk på TV-publikum da det ble vist i det aller første Tore på sporet-programmet i 1996.

Se klippet her:

Hanne Ingebrigtsen fra Trondheim møter sine biologiske foreldre i Seoul i Sør Korea.

Tore på Sporet - Hanne Ingebrigtsen

På jakt etter gammel grav ved Sydpolen

– Familien fikk beskjed om at Anne Grete Haugås bestefar døde under hvalfangst i Antarktis og ble senket i havet. Mange år senere fikk de vite at han allikevel ikke ble senket i havet, men begravet i Husvik på øya Syd-Georgia. Fra denne øya hadde nordmenn drevet hvalfangst i mange år, og bygd opp små samfunn her. Da Anne Gretes mor lå på dødsleie, ba hun datteren om å dra å lese Fadervår på bestefarens grav. Det lover jeg deg mor, sa Anne Grete. Men hvordan i all verden skulle hun klare å komme seg til en liten øy ved Sydpolen, og finne en gammel grav?

Se klippet her:

Da Anne Gretes mor lå på dødsleie, ba hun datteren om å dra å lese fadervår på bestefarens grav. Den lå på øya Sør-Georgia i Atlanterhavet.

Tore på sporet - Anne Grete Haugå

Sterkt møte på Afrikas topp

– Erling fra Alvdal og Torbjørn fra Tromsø ble venner da de jobbet for Fredskorpset i Afrika. Sammen besteg de Afrikas høyeste fjell Kilimanjaro. På toppen lovet de hverandre evig vennskap og at de skulle møtes samme plass om 20 år. Men før de 20 årene var omme, fikk Torbjørn hjerneslag og Erling brakk ryggen. Men målet om Afrikas topp levde.

Se klippet her:

Torbjørn og Erling som holdt løftet om å møtes på Kilimanjaro.

Tore på sporet - de møttes på Kilimanjaro

På jakt etter slekta på Rarotonga

– Kaptein Jonassen fra Farsund seilte på de syv hav. Hans kone døde mens han var på havet, og to barn ble farløse. Kapteinen selv forliste ved Rarotonga i Stillehavet, og forelsket seg i en sydhavsprinsesse og fikk to nye barn her. Han ville også ha sine to døtre i Norge nedover, men bestefaren sa nei. Mange år senere reiser slektninger av kaptein Jonassen jorda rundt for å møte sletninger på Cook Islands.

Se klippet her:

Tore Strømøy drar med Farsundsøsknene, som møtte slekt på Rarotonga og Aitutaki i Stillehavet.

Tore på sporet - Farsundsøsknene

Reiste i sin døde fars spor

– Andreas Møklebys far overvintret på Svalbard. I påsketider dro han og en kamerat ut i åpen båt for å lete etter en savnet fangstmann. Men båten ble tatt av drivisen og ført langt nord på øyene. Her døde de to mennene, som ble funnet side om side i et telt to år senere. Men ved siden av Torgeir Møkleby ligger det to dagbøker. På den måten kan kona og barna følge mannens og farens kamp fra han drar ut til han legger seg ned for å dø. Andreas reiste i farens spor på Svalbard.

Se klippet her:

Andreas Møklebys far overvintret på Svalbard. I påsketider dro han og en kamerat ut i åpen båt for å lete etter en savnet fangstmann. Men båten ble tatt av drivisen og ført langt nord på øyene. Her døde de to mennene, som ble funnet side om side i et telt to år senere. Men ved siden av Torgeir Møkleby ligger det to dagbøker. På den måten kan kona og barna følge mannens og farens kamp fra han drar ut til han legger seg ned for å dø. Sammen med Tore reiser Andreas i farens spor på Svalbard.

Tore på sporet - Andreas Møkleby

Til Irland uten sin avdøde sønn

– Bjarne Sveen og hans sønn delte en stor lidenskap. Nemlig irsk folkemusikk. Favorittsangen var «The Fields of Attenry» med Paddy Reilly. Farens og sønnens planer var å reise til Irland for å oppleve landet og høre musikken sammen. Men slik skulle det ikke gå. Sønnen ble drept i et snøras, og Terje måtte ta turen for dem begge.

Se klippet her:

Tore Strømøy drar til Irland med Terje Sveen. Terje og sønnen skulle egentlig ha reist, men 16-åringen ble tatt av ras.

Tore på sporet - Bjarne Sveen

På jakt etter Fru Inger

– Bygdebåtenes historie i Norge er lange og ærefulle. Mang en passasjer har reist med de gamle båtene. Og mange er det som har lurt på hvor de alle sammen ble av. Mellom Trondheim og øyene utenfor byen gikk MS Fru Inger i mange år med passasjerer og gods. Da de nye båtene tok over, forsvant Fru Inger. En ivrig restauratør ville finne ut hvor den ble av, og søkte hjelp hos Tore på sporet.

Se klippet her:

Tore Strømøy jakter bygdebåten Fru Inger.

Tore på sporet - Fru Inger


Slektsreise med mange overraskelser

– Gjertrud fra Møre og Romsdal med det unorske etternavnet Morewood ønsket å vite hvor hennes slekt egentlig kom fra. Historien fortalte om en lord som kom fra England for å slå seg ned i Norge. Hvorfor gjorde han det? Og hvor kom han fra? Jeg tok med Gjertrud på en slektsreise med mange overraskelser.

Se klippet her:

Tore Strømøy leder an i jakten på Gjertrud Morewoods britiske aner.

Tore på sporet - Gjertrud Morewood


Jakten på ukjent øy i Stillehavet

– På et loft i Trondheim dukker det opp et ark som beskriver en ”norsk besittelse i det Stille hav”. Historien forteller om kaptein Schjetnan fra Trondheim, som på en seilas jorda rundt med barken Anna støtte på en ukjent øy i Stillehavet. Familien som finner skrivet blir nysgjerrige, og har lyst til å finne ut om de virkelig kan eie en øy i Stillehavet. Dette er opptakten på jakten på Schjetnans ø.

Se klippet her:

Tore Strømøy jaktet på en norsk besittelse i Stillehavet og silte i 3 uker over havet på leting.

Tore på sporet - Schjetnan-mysteriet

Tore på Sporet har vært en av NRKs største tv-suksesser, med seertall på opp mot 1,4 millioner. Gjennomsnittet for alle 59 programmer ligger fortsatt godt over én million seere. Totalt har nesten 63 millioner seere sett Tore på sporet gjennom årene.

LES OGSÅ: – Det eneste som er sikkert i livet er at vi skal dø
LES OGSÅ: Dette vil Tore gjøre før han dør
LES OGSÅ: 2000-tallet: Tv-verden blir digital

Både programmet og programskaper og programleder Tore Strømøy er flere ganger blitt kåret til årets beste. Strømøy er den eneste i Norge som har klart å bli kåret til årets tv-navn fire ganger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.