Hopp til innhold

Se fem Jokke-perler fra arkivet

Joachim Nielsen, som døde i år 2000, regnes som en av de største skikkelsene i norsk rockehistorie. Her kan du se noen av høydepunktene fra hans karriere.

Jokke & Valentinerne i 1991

Bandet Jokke & Valentinerne, f.v. frontfigur Joachim Nielsen med bar overkropp, bassist Petter Pogo og trommeslager May-Irene Aasen. I dag er det 50 år siden rockepoeten Jokke ble født.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Bandet hans, Jokke & Valentinerne, regnes sammen med DumDum Boys, De Lillos og Raga Rockers som et av de «fire store» bandene i norsk rock.

Nilsen døde av en overdose i en leilighet 36 år gammel. Han ble betegnet som et lyrisk geni og som rockens basehopper.

Her er noen av høydepunktene fra hans karriere.

Jokke fremfører Verdiløse Menn i XLTV

1999: Jokke opptrådte flere ganger i NRK-sammenheng. I dette klippet fra radio og tv-programmet XLTV med Espen Thoresen spiller han den dystre låten Verdiløse menn.

Joachim Nilsen ville fylt 50 år 8. september.

1991: I kamp med The September When og Secret Mission vant Jokke Spellemannprisen i 1991, uten at det virket som det imponerte rockeren noe særlig.

Mellomstikk i studio om det å være forelsket. Sjekkekurs. Diskusjonspanel om forelskelse. JOKKE OG VALENTINERNE spiller "Ikke gå".

1991: Jokke spilte også på NRKs populære ungdomsprogram Midt i Smørøyet. I dette klippet, som er fra en sending som handlet om det å være forelsket. Jokke spiller Ikke gå.

Jokke & Tourettes fremfører "Positiv kjærlighetssang"

1997: Jokke fremfører den litt nyere låten Positiv kjærlighetssang, sammen med bandet Tourettes.

Joachim NIELSEN (mv), også kjent som JOKKE (mv), om hans nye,
"positive" soloplate.

1997: Joachim Nielsen uttaler seg om sin nye «positive» soloplate.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober