Hopp til innhold

Se Atle synge opera fra en pizzareklame

Opera er den desidert vanskeligste sjangeren til nå, skal vi tro Atle. Han ble inspirert av pizza da han skulle velge låt til kveldens Stjernekamp.

Med seks artister igjen i Stjernekamp er det klart for sjangeren opera. Her kan du se Atle synge «La Donne è Mobile».

Ukas sjanger er opera. Her kan du se Atle Pettersen synge «La Donne è Mobile» for de andre gjenværende deltakerne i Stjernekamp.

Mange har nok hørt «La Donne è Mobile». Det har Atle Pettersen også – i en pizzareklame. Han er en av seks gjenværende artister i Stjernekamp, og da valg av låt til lørdagens opera-utfordring var han sikker i sitt valg.

– Jeg kjenner ingen opera eller arier. Det eneste jeg kjente fra før var sangen på pizzareklamen til dr. Oetker. Det var den eneste jeg hadde hørt før, så da måtte det jo bli den, sier Pettersen til NRK.no.

  • Se hva de andre deltakerne skal synge øverst i høyrespalten

Forrige lørdag var hip hop og rap som stod på menyen, og det var Mimmi Tamba som måtte kaste inn håndkleet.

Desidert vanskeligste sjanger

I videoen over kan du se Pettersen litt av «La Donne è Mobile» for de andre deltakerne. Før han setter i gang blir han spurt om han vet hva låten egentlig handler om.

– Kvinnene er rett og slett løse og lette på tråden – og det er jeg også, svarer han.

Pettersen understreker at det var med en god dose ironi, fordi han er det stikk motsatte.

  • Se Atle synge opera i videoen over

Videre viser klippet at han slett ikke er verst i opera. Likevel innrømmer Pettersen at nervøsiteten kommer krypende.

– Jeg er så nervøs at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg. Det er helt forferdelig. Kombinasjonen av å synge riktig teknisk og å huske tekst er skikkelig vanskelig. Det er utrolig vanskelig å lære seg en tekst på et språk du ikke kan. Jeg må jobbe mye med teksten og sette meg inn i hva den betyr, og det er mye jobb, sier han.

(Saken fortsetter etter bildet)

Atle Pettersen i Stjernekamp

Forrige uke gjorde Atle Pettersen sin versjon av Karpe Diems Byduer i dur. På lørdag står han på scenen og fremfører opera fra en pizzareklame.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Forrige uke var hip hop den største frykten for Helene Bøksle, men hun overlevde. Pettersen er på sin side ikke i tvil om at opera blir hans største utfordring.

– Dette er helt klart den hardeste uka til nå, og den desidert vanskeligste sjangeren. Det går ikke an å «fake» det, og du er avhengig av å gjøre det riktig for å i det hele tatt være i nærheten av å klare det, sier han.

Klorer seg fast

Uansett om Pettersen får bli med videre i konkurransen eller ikke, tar han med seg mye fra ukens sjanger-utfordring.

– Denne uka har jeg lært mye om sangteknikk som jeg også kan bruke i andre sjangere. Det er grunnleggende prinsipper som er viktig å ha inne som sanger, uten at det høres ut som opera, sier han.

Nå gjør artisten alt for å fortsatt få være med i stjernekampen.

– Det jeg har gledet meg mest til i hele Stjernekamp er musikal, så jeg må bare kjøre på og klore meg dit, sier Pettersen, som gleder seg til å se de andre opptre.

Eli Kristin Hansveen i Stjernekamp

Eli Kristin Hansveen er til daglig operasanger, men innrømmer at hun følte seg mer som en diva i hip hop enn til vanlig.

Foto: Julia Naglestad/NRK

– Jeg har ikke hørt de andre, men det er jo klart at ingen er i nærheten av Eli Kristin. Det skal vi ikke være heller. Jeg tror det blir morsomt, så får jeg bare senke skuldrene, drite i alt og kjøre på. Det går som det går. Nå kan jeg hvert fall teksten, så jeg håper jeg har øvd riktig, sier han.

Har valgt det vanskeligste

Eli Kristin Hansveen er glad for å være tilbake i sitt rette element. Med premiere på operaen med «Orfeus og Evrydike» neste uke synes hun det herlig å kunne forholde seg til én sjanger.

Men Hansveen, som var coach i opera under fjorårets Stjernekamp, forteller at hun slett ikke har gjort det enkelt for seg selv av den grunn. Hun skal synge «Sempre Libera».

– Overhodet ikke. Jeg ville velge noe de andre ikke kunne velge, så jeg har valgt noe av det vanskeligste du kan velge. Jeg vil jo strekke meg like mye som de andre, så det hadde bare vært meningsløst å velge noe trygt, sier Hansveen til NRK.no.

Stjernekamp ser du lørdag klokka 20.20 på NRK 1.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober