Produsent Guri Skeie - Produsent Guri Skeie gleder seg over Ronja Røverdatter-suksess i Europa. - Foto: Hege Fagerheim / NRK

Produsent Guri Skeie gleder seg over Ronja Røverdatter-suksess i Europa.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Ronja Røverdatter ble europamester

Radioteatrets barnehørespill «Ronja Røverdatter» begeistret både anmeldere og lyttere da den hadde premiere i fjor. I helgen gikk den til topps da beste radiodrama for barn ble kåret i Bratislava.

Det er den prestisjetunge Prix Ex Aequo som er tildelt hørespillet, som ble produsert av NRK Radioteatret i fjor. Det var første gang Astrid Lindgrens udødelige barnebok ble dramatisert for radio.

Mot og vennskap

- Stykket har blitt et fantastisk lyddrama som fanger essensen av Astrid Lindgrens Ronja. Historien er like aktuell i dag som da den ble skrevet; Ronja og Birk inspirerer oss alle gjennom sitt mot og vennskap. Det spranget de tar over Helvetesgapet forandrer den gamle verden av ufred og fiendskap, sier produsent Guri Skeie.

Helene Marie Lone og Ole Thiis Bekkevold - Helene Marie Lone og Ole Thiis Bekkevold hadde hovedrollene som Ronja og Birk. - Foto: Evy Finholt / NRK

Helene Marie Lone og Ole Thiis Bekkevold hadde hovedrollene som Ronja og Birk.

Foto: Evy Finholt / NRK

- Hørespill har en fremtid

Det har vært en diskusjon om de lange, påkostede hørespillene skal kuttes ut til fordel for kortere episoder med enklere lydbilde er framtiden. Skeie sier barn liker begge deler.

- Barn greier helt fint å lytte til lange hørespill. Det viktigste er at vi ikke begrenser oss til radioen som medium. Barn bruker PC og mobil, så hørespillene må gjøres tilgjengelig der. Da vil også lyddrama for barn ha en framtid, både korte minifortellinger, og de store, dramatiserte klassikerne, sier Skeie.

Hennes siste produksjon «Fanget» har premiere på radioen lørdag, men ligger allerede tilgjengelig på nettet.

Vinnerhørespillet «Ronja Røverdatter» ble dramatisert av Helge Andersen, mens Hilde Rolfsnes sto for lyddesign. Musikken var laget av Jane Kelly og Sindre Hotvedt. Cecilie Mosli hadde regien.

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.