Benedikte Adrian, hvem tror du at du er - Benedicte Adrian er kjendisen som denne søndagen skal jakte på slekten i «Hvem tror du at du er». - Foto: Monster/NRK /

Benedicte Adrian er kjendisen som denne søndagen skal jakte på slekten i «Hvem tror du at du er».

Foto: Monster/NRK

Rekordmange vil forske på slekten

Interessen for slektsforskning har eksplodert etter bare to sendte episoder av NRK-programmet «Hvem tror du at du er?»

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Bjarne Brøndbo - Bjarne Brøndbo var førstemann til å lete etter slekta i gamle arkiver, og satte i gang en slektsforskerbølge over store deler av landet.NRK

Bjarne Brøndbo var førstemann til å lete etter slekta i gamle arkiver, og satte i gang en slektsforskerbølge over store deler av landet.

Foto: NRK

Etter at over 800 000 nordmenn så DDE-vokalist Bjarne Brøndbo finne igjen glemte deler av slekta på NRK søndag 2. januar, logget flere tusen seere seg på nettet umiddelbart etter premieren for å finne sine røtter.

Bare i løpet av få timer søndag kveld rakk artiklene «Kom i gang med slektsforskning» og «hekta på slekta» å bli ukens mest leste saker på NRK.no, og derfra gikk mange brukere videre til Riksarkivets nettsider.

Les også: Slektsforskere svarte på lesernes spørsmål

Nett-TV: Se «Hvem tror du at du er?» i Nett-TV

Besøksrekord

– Vi hadde en besøkstopp søndag 2. januar med 18 000 unike brukere. Søndagen etter var det over 15 000 innom, forteller informasjonssjef Margaret S. Aarsæther i Riksarkivet til NRK.no.

Til sammenligning var 7 700 brukere innom nettstedet siste søndagen før jul.

Totalt har de hatt over 7,3 millioner sidevisninger de to siste ukene, der mesteparten av trafikken har vært på slektssidene og Digitalarkivet. Søkene folk har gjort i databasene i Digitalarkivet er ikke telt med.

Les også: Slektsforskning ble seersuksess

– Vi har absolutt merket en økt pågang som følge av «Hvem tror du at du er?», og jeg tror det kan bli enda mer trafikk denne uken når det er Benedicte Adrian som skal finne slekten på TV, sier Aarsæther.

For besøkende som ønsker hjelp til slektsforskningen, henviser informasjonssjefen til forumet i Digitalarkivet, der brukerne kan hjelpe hverandre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvem tror du at du er? - Christian Ringnes fikk i forrige uke Oslofilharmoniens kor til å urfremføre en av oldefarens nyoppdagede musikkkomposisjoner.NRK

Christian Ringnes fikk i forrige uke Oslofilharmoniens kor til å urfremføre en av oldefarens nyoppdagede musikkkomposisjoner.

Foto: NRK

Medlemsrush

Et annet sted nysgjerrige slektsforskere finner hjelp i hverandre og databasene, er i DIS-Norge. Landets største forening for slektsforskere kan fortelle at de helt klart har merket økt pågang de to siste ukene.

– Å ja, ganske stor økning også! Gjennomsnittlig pleide vi å ligge på 4-5 nye medlemmer om dagen, men sist helg fikk vi over 40 nye medlemmer, forteller konsulent Marianne Derlick til NRK.no.

Les også: Fikk fremført sin olderfars musikk

Les også: - En utrolig reise å være med på

Siden «Hvem tror du at du er» hadde premiere, har foreningen ligget på i snitt 9-10 nye medlemmer hver dag. Alle medlemmer har tilgang til hverandres databaser, og kan dermed få nyttig hjelp av andre slektsforskere som har kommet et stykke på vei ned i fortiden.

Søndag 16. januar klokken 20.15 er det artist Benedicte Adrian som tar turen fra Frankrike til Norge for å finne ut mer om forfedrene som særlig faren hennes skrøt fælt av. Var fortellingene sanne?

Siste nytt: Kultur

 • Michael Jacksons Neverland - Foto: Mark J. Terrill / Ap
  Foto: Mark J. Terrill / Ap

  Michael Jacksons Neverland selges

  Deleier av eventyrparken, selskapet Colony Capital, har bestemt seg for å selge popkongens residens mot Jackson-familiens vilje, skriver rollingstone.com. Michael Jackson kjøpte eiendommen i California i 1988 og utstyrte området med både kino, stall og en egen fornøyelsespark. Estimert verdi på Neverland i 2003 var rundt 190 millioner kroner.

 • Brandon Flowers - Foto: Chris Pizzello / AP
  Foto: Chris Pizzello / AP

  Tidenes rareste sangtekst kåret

  «Are we human? Are we dancer?» synger The Killers i låten Human, og stakk dermed av med førsteplassen i strømmetjenesten Blinkbox Musics kåring av tidenes mest forvirrende sangtekst. Det skriver nme.com. På listen finner vi også The Beatles, Black Eyed Peas og Michael Jackson. Sistnevnte havnet på en tredjeplass med Earth Song og tekstlinjen «What about elephants? Have they lost their trust?». Se hele listen.

 • Prince selger luksusvilla

  Den legendariske artisten Prince selger sin luksusvilla i Sør-Spania. Huset som artisten har eid i 16 år, selges via et norsk firma. Living-Estates.no spanderer fly, hotell og transport til og fra Marbella på dem som vil dra ned for en visningstur.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.