Hopp til innhold

Rekordmange så Plumbo-blemme

Hele 1,2 millioner nordmenn fikk med seg helgens Spellemannsprisutdeling, dobbelt så mange som fulgte med da prisen ble sendt på TV 2 i fjor.

Plumbo på Spellemannsprisen 2011

Plumbo vant prisen for Årets hit – men ødela øyeblikket ved å forsøke seg på en vits som slo helt feil.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

– Jeg er selvfølgelig superfornøyd med disse tallene, uttaler prosjektleder Skjalg Solstad til NRK.no.

– Vi planla et program der vi ville vise at vi tar musikken på alvor, samtidig som vi ønsket å lage et show som fenget et stort publikum. Da er vi veldig glade for at nesten halve Norge valgte å følge sendingen, sier Solstad.

Les også: Madcon-Tshawe raser etter mokka-kommentar

Tilbake etter ni år

Jarle Bernhoft

Kveldens store vinner ble Jarle Bernhoft, som fikk prisene for Årets Spellemann og Årets mannlige artist.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Med et gjennomsnittlig seertall på 1 217 000 og en seerandel på 67,3 prosent, hersker det liten tvil om at Spellemannsprisen tilbakekomst til NRK etter ni år hos hovedkonkurrenten TV 2 var en suksess.

Fjorårets sending ble i snitt fulgt av 659 000 seere.

Om suksessen gjentas til neste år er imidlertid ikke opp til Solstad, men NRK og Spellemann.

– Men jeg håper jo virkelig at vi får gjøre det igjen, sier prosjektlederen.

Les også: Jarle Bernhoft er Årets spellemann

Mokkabråk

Sjansen er imidlertid stor for at det vi husker best fra årets utdeling, er Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus' feilslåtte forsøk på å vitse med prisutdeler Madcon fra scenen:

Video Plumbo med Moccamann-kommentar

Plumbo med Moccamann-kommentar

Bandet ble pepet av scenen etter å ha kalt Madcon for «mokkamann», og Blokkhus la seg umiddelbart flat og beklaget den uheldige kommentaren. Tidligere i dag ble det klart at hendelsen ikke vil få noen konsekvens for bandets deltagelse i Melodi Grand Prix neste helg, til Plumbo-vokalistens store lettelse.

Les også: Plumbo får være med i MGP

– Det har vært en tung helg. Vi har fått kjenne presset fra media på skikkelig nært hold. Jeg kommer nok til å tenke meg om to ganger neste gang, sier Blokkhus til NRK.no.

Var du fornøyd med årets Spellemann-show? Si din mening om programmet i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK