Hopp til innhold

Regnskogens hemmelighet

Alle har hørt at regnskogene er viktige for miljøet på jorda. Men hvorfor er de det egentlig?

Regnskog

REGNSKOG: Den finnes i mange områder langs Ekvator. Her er det konstant varmt og fuktig, og det regner minst annenhver dag i gjennomsnitt.

Foto: Desmarita Murni / AFP

Grunnen til at regnskogene er viktige for miljøet er at de holder på en masse karbon som kunne blitt til skadelig CO2 i lufta. Når trær og grønne planter vokser opp, havner det nemlig masse karbon inni trærne. Alt dette karbonet er bundet fast i trærne men kommer ut igjen hvis trærne hogges ned og brennes.

I tillegg er regnskogene fulle av yrende liv – og mange arter blir utryddet når regnskogen hogges.

Drivhuseffekten

Når vi hogger ned og brenner trærne i regnskogen slippes karbonet fri fra trærne og ut i lufta som gassen CO2. Og når det blir mer CO2 i lufta, blir det også varmere. Dette kalles drivhuseffekten, fordi CO2 hindrer solstrålene i å slippe ut fra atmosfæren på samme måte som et drivhus.

Millioner av år

Så kan du tenke deg at regnskogene har vært på jorda i mange millioner år. Så lenge har det altså vært gjemt bort massevis av karbon som ikke kommer ut i lufta, og som derfor ikke kan gjøre det varmere. Tenk om vi i dag hogger ned og brenner alle disse trærne, og plutselig får masse mer CO2 i lufta. Det kan gjøre at det blir vanskelig å leve på jorda.


Jordens lunger

Solveig som regnskogindianer

Solveig leker regnskogindianer og puster gjennom et pusterør.

Foto: NRK

En av regnskogens viktigste hemmeligheter er altså at den gjemmer bort masse karbon som kunne gjort stor skade hvis den var i lufta. Mange tror også at regnskogene hjelper oss å puste ved å lage oksygen for oss, men det er ikke riktig. Alle trærne i regnskogen lager riktignok oksygen gjennom fotosyntese, men regnskogene bruker nesten akkurat like mye oksygen for å bryte ned døde planter. Det blir derfor verken mer eller mindre oksygen i lufta på grunn av regnskogene.

Kilde: Rune Aanderaa, økolog SABIMA

Solveig i regnskogen

Solveig besøker den kunstige regnskogen i Randers, Danmark.

Foto: NRK

VIDEO: Se Solveig lete etter sjeldne dyr i regnskogen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.