Hopp til innhold

Regjeringen vil beholde lisensordningen

Kulturminister Thorhild Widvey beholder lisensordningen frem til 2017, men stiller krav til mer ekstern produksjon og mer norsk musikk.

Thorild Widvey presenter Stortingsmeldingen

SETTER KRAV: Thorhild Widvey vil beholde dagens lisensordning, men regjeringen vil undersøke andre finansieringsmodeller etter 2017.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I meldingen legger departementet frem hvilke forpliktelser som skal stilles til allmennkringkasterne.

Meldingen handler hovedsakelig om NRK og ble lagt frem av kulturminister Thorhild Widvey tidligere i dag.

Her er noen av hovedpunktene:

  • NRK skal fortsatt finansieres gjennom lisensordningen, men i meldingen står det at medieutviklingen kan gjøre det nødvendig å endre betalingsstrukturen i fremtiden. Regjeringen vil utrede fremtidig finansiering i 2017.
  • Regjeringen går ikke inn for å begrense NRKs innhold på nett, men setter som krav at nye NRK-tjenester av redaksjonell karakter skal forhåndsgodkjennes.
  • Kravet til andelen norsk musikk som spilles på NRK P1, P2 og P3 skal økes fra 35 til 40 prosent.

  • Fra 2018 skal 40 prosent av NRKs innhold på tv produseres av eksterne aktører. I dag er dette kravet på 10 prosent. Dette gjelder ikke nyheter.

  • NRK-plakaten, som inneholder statens krav og forventninger til NRKs tilbud, skal snevres inn til tolv punkter.

  • Kringkastingsrådet skal videreføres, men reglene for hvordan rådet er satt sammen skal vurderes.

– Utsatte det vanskeligste spørsmålet

Gunn Enli

KONTINUITET: Gunn Enli mener meldingen tyder på at regjeringen fortsatt vil ha sterke allmennkringkastere.

Gunn Enli, professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, mener meldingen ikke er spesielt oppsiktsvekkende.

– Dette resulterer ikke i noe mediepolitisk jordskjelv. Denne meldingen peker i retningen kontinuitet. Regjeringen ønsker fortsatt et sterkt NRK og vil også ha et sterkt TV 2.

Knut Kristian Hauger, redaktør for fagnettstedet Kampanje, mener meldingen

Knut Kristian Hauger, Kampanje

LITE BETYDNING: Knut Kristian Hauger mener meldingens innhold ikke vil ha særlig betydning for folk flest.

Foto: Kampanje

utsetter de vanskeligste spørsmålene.

– For publikum og for folk flest betyr ikke dette så mye. De utsatte det mest vanskelige spørsmålet, nemlig hva som skal skje med lisensen.

Lyser ut ny avtale for TV 2

TV 2s almennkringkasteravtale skulle etter planen utløpe 31. desember i år, men den nåværende avtalen blir forlenget til samme dato neste år.

Widvey vil nå lyse ut en ny avtale for en kommersiell allmennkringkaster.

– Vi vil lyse ut en avtale som gir status som kommersiell allmennkringkaster i god tid før dagens avtale løper ut. Kravet til egne nyhetssendinger og lokalisering i Bergen vil ligge fast, sier hun.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober