Hopp til innhold

Ravi oppfordrer musikk-Norge til å aksjonere mot radiokanalene

Ønsker å bryte det han kaller spillelistetyranni.

Ivar Christian Johansen

AKSJON: Ivar Christian Johansen, best kjent som artisten Ravi, tvang P4 til å spille sangene hans mot å møte til debatt om netthets. Nå tar han et oppgjør med norske radiokanaler.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Musikeren Ivar Christian Johansen, bedre kjent under artistnavnet Ravi, tvang ifølge Dagens Næringsliv P4 til å spille musikken hans da han gjestet studio på mandag.

Ravi ble invitert i studio for å snakke om netthets men fikk nei da han ba om at musikken hans ble spilt i programmet. Ikke før artisten satt det som et krav for å stille, snudde kanalen.

– Vi opplevde det som et litt uvant og rart krav, sa P4-sjef Kenneth Andersen i Kulturnytt i morges.

Hendelsen skaper nå debatt på sosiale medier. På Facebook oppfordrer Ravi nå plateselskaper og andre artister om å følge sitt eksempel og slå tilbake mot rigide spillelisteregler på radio.

Får støtte

Alarmprisen 2006

STØTTER RAVI: Plateprodusent Christer Falck støtter Ravi og sier det er et rimelig krav fra artistenes side.

Foto: Gansmo, Arne Kristian / Arne Kristian Gansmo, NRK

Ravi får støtte fra flere hold under innlegget sitt, blant annet fra plateprodusent Christer Falck.

– Sånn generelt, så er jo det en utrolig simpel og ufin ting; at en kanal er så gira på å snylte på andres kjendisstatus men ikke er villige til å gi noe tilbake.

Falck sier også at dette ikke er det eneste eksempelet på at en radiokanal har nektet å spille gjestens musikk.

– Det finnes mange eksempler på artister som har prøvd å komme seg på P4 for et intervju. Jeg har personlig hatt artister som Karen Jo Fields og Tungtvann som gjerne folk vil prate med, men ikke spille noe av. Da er jo litt av poenget borte, sier Falck.

– Rart krav

Kenneth Andersen sier det er mest vanlig å spille gjestens musikk under lanseringssamtaler.

– Det som er spesielt i denne saken er at vi hadde lyst til å snakke med Ravi om den netthetsingen som har foregått på sosiale medier. En aktualitet, sier han.

Han opplever det som nytt at plateartister og -organisasjoner mener det er et rimelig krav å måtte spille musikken deres for å stille opp i en samtale som dreier seg om hva som helst.

NRKs radiosjef, Marius Lillelien

UKJENT: Marius Lillelien er radiosjef i NRK og sier det var en ukjent problemstilling for «Nitimen» at artister som gjestet sendingen, ikke får spilt sin musikk samtidig.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Ja, jeg mener det er det minste man kan gjøre når man kommer i studio. Ravi har masse hits og tar seg fri en halv dag for å komme til P4 når han heller kunne stått i studio og skrevet låter, sier Knut Aafløy, leder i Norsk artistforbund.

«Nitimen»

Men det er ikke bare P4 som får kritikk. «Nitimen» på NRK er et annet eksempel som trekkes frem der det kan være vanskelig å få musikken sin på.

Det kjenner ikke radiosjefen i NRK, Marius Lillelien, seg igjen i.

– I «Nitimen» er det veldig vanlig at artister kommer og spiller live, og at vi setter opp et ordentlig rigg for det, så det var en ukjent problemstilling for dem, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.