Hopp til innhold

Rasismedømt kunst «åpen for tolkning»

Demonstrantene står klare når tegner Lars Vilks kommer til Oslo for å forsvare den rasismedømte kunstneren Dan Park i dag. – Han vil vise at domstolens tolkning av Parks bilder er høyst subjektive, sier arrangør.

Dan Park

Den svenske gatekunstneren og provokatøren Dan Park (midten) ble i august dømt til seks måneders fengsel for rasistiske ytringer. Torsdag 23. oktober kommer tegner Lars Vilks til Oslo for å forsvare Parks kunst.

Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix

I august ble den svenske kunstneren Dan Park dømt til et halvt års fengsel for rasistiske ytringer etter blant annet å ha fremstilt den svenskafrikanske politikeren og antirasisten Momodou Jallow som lenket og lynsjet slave i utstillingen «Fengslende gatekunst» i Malmö i juli i år.

Lars Vilks har tidligere uttalt til NRK at han mener Park er feilaktig dømt, og i regi av det islam- og innvandringskritiske nettstedet Document.no kommer den svenske tegneren til Deichmanske bibliotek for å forsvare kunstneren torsdag 23. oktober.

– Lars Vilks vil vise at domstolens kategoriske tolkning av Parks bilder er høyst subjektive og at bildene kan tolkes helt annerledes, sier redaktør i Document.no, Hans Rustad.

– Det finnes mange bilder av andre kunstnere som ligner som ikke møtes med samme reaksjon. Vilks kommer til å vise noen av dem. Det kommer altså an på avsender, påpeker redaktøren.

Lars Vilks

Kunstner Lars Vilks regnes for å være kritisk til Islam, og har levd under politibeskyttelse siden han i 2006 portretterte profeten Muhammed plassert på en hundekropp.

Foto: NRK

– Å fengsle en kunstner er uhørt

Rustad sier han selv ikke er tilhenger av Parks bilder, men reagerer på måten svenske myndigheter har krenket kunstnerens ytringsfrihet på.

– Han er en provokatør som benytter sterke virkemidler og som ikke har noen hemninger i valg av tema. Jeg er ikke noen stor tilhenger og synes ikke han er en stor kunstner, men å gå derfra til å si at ytringsfriheten ikke omfatter kunstnere er et langt stykke. Å fengsle en kunstner er så uhørt, så utenfor det vi forestiller oss i et land som Sverige, sier Rustad.

Rustad hadde ventet seg reaksjoner på arrangementet, men ikke i omfanget som har kommet. Antirasistisk Senter arrangerer demonstrasjon utenfor Deichmanske bibliotek samtidig med foredraget under parolen «Ingen plattform til nazistisk propaganda!». Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, sa sist uke til NRK at han mente Vilks' foredrag burde avlyses.

– Oppfatter ikke Park som kunstner

Ali Esbati, riksdagsmedlem (V) og tidligere leder av Manifest senter for

Ali Esbati

Ali Esbati mener at aksepten for sjikane og hatefulle ytringer mot minoriteter eller deres støttespillere er større i Norge enn i Sverige.

Foto: Respons Analyse

samfunnsanalyse, forteller at arrestasjonen av Park ikke har skapt store debatter i Sverige, hvor han nå er bosatt – dels fordi det i Sverige er en bredere bevissthet rundt problemet med å normalisere rasisme og fremmedfiendtlighet enn i Norge.

– Om Park ikke hadde kalt seg kunstner, hadde alle oppfattet handlingen som en trussel. Det han gjør er planlagt og gjennomført for å påføre mennesker som allerede er i en utsatt posisjon i samfunnet ubehag. Og det er noe annet enn kunstnerens provokative rolle, sier Esbati.

Park har tidligere plassert en boks med teksten Zyklon B – en gass brukt i nazistenes masseutryddelser – utenfor den jødiske forsamlingen i Malmö. Den kontroversielle kunstneren har også laget flere bilder av Anders Behring Breivik, ett av dem hvor massemorderen er avbildet sammen med et kikkertsikte og med påskriften «fight the power».

"Ubehagelig" samfunnsdebatt

Esbati, som var på Utøya da terrorangrepet fant sted 22. juli 2011, ser svært alvorlig på kreftene i både Sverige og Norge som jobber for normalisering og legitimering av rasisme og fremmedfiendtlighet. Han regner Document.no som en av disse aktørene.

– Der står den viktige og virkelige dragkampen, og det er i den konteksten jeg vil se det uhørt provokative som skal skje på Deichmanske, og som på sett og vis binder sammen ulike nivåer av bevegelser som arbeider for å dra politikken og samfunnsdebatten i en – etter mitt syn – veldig ubehagelig retning, sier Esbati.

– Når enkelte kritiserer fengslingen, fremhever de Parks rolle som provokatør. Driver han egentlig et kunstprosjekt som utfordrer grensene for ytringsfrihet?

– Det er mulig, men ikke særlig troverdig med tanke på hvilke kretser han har beveget seg i. Selv synes jeg det kan diskuteres om man bør ha en lovbestemmelse mot hets mot folkegrupper, men det er tydelig for meg at hvis noen skal felles etter en slik lov, må det være en person som Dan Park, sier Esbati.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh