Hopp til innhold

«Hodejegerne»-produsent vil lage film om Kongo-fangene

Filmprodusent Asle Vatn har søkt om statlig støtte til en film om Tjostolv Moland og Joshua French. Advokaten deres truer med rettssak hvis filmen lages.

Moland French

Tjostolv Moland (til høyre) og Joshua French fra domstolen i Kisangani. Bildet er tatt 10. juni 2010. Nå vil «Hodejegerne»-produsenten lage film om historien til de to nordmennene.

Foto: STRINGER / Afp

Selskapet Friland Film har søkt om penger fra Norsk filminstitutt til å utvikle et manus til en film om Tjostolv Moland og Joshua French.

Produsentene Asle Vatn (t.v.) og Christian Fredrik Martin (t.h.) fra Friland film

Produsent Asle Vatn og selskapet Friland film har søkt om støtte til å utvikle et filmmanus om Moland og French.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen representerer French og Moland.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Det er produsent Asle Vatn, som blant annet sto bak suksessen «Hodejegerne», som har tatt initiativet. Manuset skal basere seg på Morten A. Strøknes' bok «Et mord i Kongo».

Det får advokat Morten Furuholmen, som representer de dødsdømte mennene, til å reagere.

– Ikke noe å bruke skattepenger på

– Det er både presseetiske og personvernrettslige problemstillinger knyttet til dette. Vi må se på om vi skal gå til rettslige skritt hvis det blir film av dette, sier han.

Boka «Et mord i Kongo» kom i 2010, og ble nominert til Brageprisen i klassen sakprosa.

Furuholmen mener boka ikke er et godt utgangspunkt for et filmmanus.

– Boka til Strøksnes er en hybrid, og etter min oppfatning ikke en god bok å lage et manus av hvis man vil gi et reelt og faktisk inntrykk av det som skjedde, sier han.

– De to som sitter dømt til døden kan så komme hjem til Norge og bli møtt med en versjon av historien de sterkt bestrider. Det synes jeg ikke man skal bruke skattebetalernes penger på å finansiere, fortsetter advokaten.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Bør skje på deres premisser

Tjostolv Moland og Joshua French har i snart tre år sittet fengslet i Kongo, dømt til døden for drap og spionasje. Moren til Tjostolv Moland, Mathilde Moland, sier sønnen ikke vet om filmplanene ennå.

Selv har hun ikke noe imot en film om Kongo-saken – men hun mener det bør skje på sønnen og Frenchs premisser.

– Jeg synes det er nokså frimodig å gå hen og lage en film uten at de er informert om det. Det må ikke bli en fordømmende film. Jeg synes det hadde vært ille om det blir laget en film som trakasserer dem og for eksempel legger vekt på Tjostolvs psykiske sykdom, sier hun.

Håper på økonomisk utbytte

Moland mener at sønnen og French bør få økonomisk utbytte hvis det lages film om deres historie.

– Den dagen de slipper ut av fengsel har de begge gjeld oppover ørene. Så hvis de kunne gjøre noe penger på dette hadde det vært en stor fordel, sier hun.

Mathilde Moland

Mathilde Moland er moren til Tjostolv, og jobber som kirkeverge i Vegårshei kommune i Aust-Agder.

Foto: Miriam Grov / NRK
Ivar Køhn

Ivar Køhn i Norsk filminstitutt vil ikke kommentere søknaden før den er behandlet.

Foto: Ida Meyn / Norsk filminstitutt

– Har sønnen din selv snakket om å lage bok eller film?

– De har seriøst snakket om å gi ut bok den dagen de kommer ut av fengsel og kan planlegge noe slikt, ja. Film er eventuelt neste steg.

– Hvis de hadde blitt kontaktet av en produsent nå for å bli laget film om, tror du de hadde vært positive til å medvirke?

– Ja, det tror jeg de hadde, sier Mathilde Moland.

– Ingen kommentar

Norsk filminstitutt har ennå ikke bestemt seg for om de skal gi støtte til utvikling av et filmmanus basert på «Et mord i Kongo».

– Filminstituttet ønsker ikke å gi noen kommentar før vi har gjort et vedtak i saken, sier avdelingsleder Ivar Køhn.

Produksjonsselskapet Friland ønsker ikke å kommentere saken i detalj overfor NRK.

– Synspunktene til Moland og Furuholmen kommer ikke overraskende på meg, men jeg foretrekker å ta diskusjonene et annet sted enn gjennom mediene. Jeg vil ta kontakt med de berørte når jeg vet mer om filmprosjektet, sier produsent Asle Vatn.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober