Hopp til innhold

Rapport: – Neppe gunstig å begrense NRK

I en ny rapport, bestilt av Kulturdepartementet, kommer det frem at det vil ha liten hensikt å strupe NRK.

Professor slår fast at NRK ikkje trugar lokalaviser

TRUER IKKE: Professor Lars Sørgard ved NHH slår langt på vei fast at NRK ikke truer lokalaviser.

Foto: Montasje

– Vi mener at det å begrense NRKs aktivitet på dette området neppe er gunstig for publikum. Det vil heller ikke i noen særlig grad bidra til økning i inntekter for lokale og regionale nettaviser, sier Lars Sørgard på institutt for samfunnsøkonomi, i en Youtube-video.

Sammen med andre forskere ved samfunns- og næringslivsforskning ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har Sørgård utarbeidet en rapport om konkurranseforholdet mellom NRKs nettsider og lokale og regionale nettaviser.

Rapporten er bestilt av Kulturdepartementet og skal bidra til den ventede stortingsmeldingen om NRK.

Rapporten konkluderer med at NRKs nettsider i liten grad rammer konkurrentene.

– Vår konklusjon er klar. NRKs tilstedeværelse på nettet har i liten grad rammet disse medieaktørene (lokale og regionale nettaviser, journ.anm.), og vi som publikum har totalt sett fått et bedre tilbud, sier Sørgard.

Studerte Sogn og Fjordane

Han viser til Sogn og Fjordane, der NRK konkurrerer med flere regionale og lokale aviser.

– Studier av nettrafikken underbygger at mediene dekker forskjellige behov.

I tillegg understreker Sørgard at NRK er det foretrukne valg for brukerne i Sogn og Fjordane når det skjer en hendelse.

Eriksen: – Jeg er tilfreds

Thor Gjermund Eriksen NRK-LEDELSEN

FORNØYD: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier han er tilfreds, men ikke overrasket, over NHH-rapporten.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen hadde ikke rukket å lese hele rapporten da han var i kontakt med NRK søndag formiddag, men han hadde lest gjennom konklusjonen.

– Jeg opplever at dette er et viktig bidrag til arbeidet med stortingsmeldingen om NRK. Jeg er glad for det gir et forsknings- og faktabasert støtte til det som er vårt mål – bedre mediemangfold og et bedre medietilbud til publikum, sier Eriksen.

– Er du lettet?

– Jeg er tilfreds med konklusjonene, selv om de ikke er overraskende. De er i tråd med det vi har argumentert med i debatten, sier kringkastingssjefen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober