Hopp til innhold

Her blir Mos Def tvangsfôret på samme måte som Guantánamo-fangene

Hip-hop-artisten og skuespilleren Mos Def (39) lot seg tvangsfore for å rette oppmerksomhet mot sultestreikende fanger på Guantánamo Bay.

Newport Jazz Festival, Mos Def

Mos Def dannet duoen Black Star i 1998 sammen med Talib Kweli. De ga ut ett album, og siden da har Mos Def gitt ut flere soloalbum. Han er også kjent for å ha samarbeidet med grupper som Da Bush Babees og De La Soul.

Foto: Joe Giblin / AP

OBS: Det advares mot sterke scener i klippet ovenfor.

Menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve har filmet Yasiin Bey, bedre kjent som artisten Mos Def, mens han blir tvangsfôret på samme måte som sultestreikende fanger blir på den amerikanske marinebasen Guantánamo Bay.

I det forstyrrende klippet, først publisert av The Guardian, ser man hvordan artisten får en sonde presset ned gjennom nesen og spiserøret.

Bey er iført en oransje fangedrakt og fotlenker, samt skinnreimer rundt hodet og hender som holder ham fast til stolen. På et tidspunkt trygler artisten dem om å stoppe:

«Vær så snill. Vær så snill, vær så snill, vær så snill, vær så snill, vær så snill. Ikke, ikke, ikke.» ber han etter at tuben er på plass.

I midten av videoen bryter Bey sammen, uten i stand til å fortsette tvangsforingen. Han hulker og dekker til ansiktet.

En plakat opplyser deretter at en slik prosedyre utføres to ganger daglig på de sultestreikende fangene ved Guantánamo.

– Jeg vil takke dere for å sette dette opp og utføre dette, jeg ante ikke hva jeg skulle gjennomgå. Den første delen er ikke så ille, så får man en slags brennende følelse, forklarer han i videoen.

– Så er det bare uutholdelig. Det kjennes ut som noe går inn, som om noe går inn i hjernen min.

45 blir tvangsfôret

USA holder 166 utenlandske statsborgere fanget på Guantánamo Bay på Cuba. 106 av dem sultestreiker, mens 45 blir tvangsfôret, opplyser en talsmann for militærleiren mandag.

Fangene ved Guantánamo Bay har sultestreiket i flere måneder, som en protest på at de er holdt fanget på manglende rettslig grunnlag, og at de heller ikke har fått saken sin prøvd for domstolen.

Ifølge The Atlantic blir fangene tvangsforet to ganger om dagen. Washington Post har også rapportert om timelange tvangsfôringer, som ifølge fangenes advokater er ulovlig og bryter en føderal lov som forbyr nedverdigende behandling av personer i amerikansk varetekt.

Al Jazeera har postet et 30 siders langt dokument fra Guantánamo Bay hvor prosedyren blir beskrevet.

Amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner, som Council on American-Islamic Relations (CAIR), har bedt Obama-administrasjonen om å revurdere bruken av tvangsforing under Ramadan, den islamske fastemåneden.

Fikk ikke støtte av domstolen

En Guantánamo-fange gikk også rettens vei for å få slutt på tvangsforingen av sultestreikende i leiren, men fikk ikke støtte fra en amerikansk domstol, ifølge NTB.

Dommer Gladys Kessler i den føderale domstolen i Washington D.C. rådet imidlertid president Barack Obama om å gjennomgå den kontroversielle praksisen for å finne ut om den bør avvikles.

Guantanamo

President Obama lovet i 2009 å stenge fangeleiren innen ett år. Men i sin nye innsettelsestale som president i januar nevnte han ikke Guantánamo en eneste gang. 166 utenlandske fanger holdes fremdeles på den amerikanske marinebasen.

Foto: BOB STRONG / Reuters

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober