Hopp til innhold

Randi Hansen gjør comeback

Sangene hun skrev, var med på å tvinge Randi Hansen tilbake til artistkarrieren - 24 år etter at hun trakk seg tilbake.

Randi Hansen

Etter en pause som varte i 24 år er Randi Hansen tilbake i studio for å spille inn ny skive. I forrige uke var hun i Oslo og WH Studio for å spille inn sin første skive siden 1983.

Foto: K&U / K&U

Randi Hansen

- Sangene mine måtte få et liv og få komme ut, sier Randi Hansen som nå har begynt arbeidet med å spille inn ny plate, hennes første siden 1983.

Foto: K&U / K&U

Nevn navnet hennes, og alle husker «Hvis jeg fikk være sola di», visen som i popdrakt ble landeplage i 1979. Det kom fem studioalbum med framifrå mannskap som Jonas Fjeld Band og Lava, og en juleplate der hun sang sammen med Olav Stedje.

Så ble det stille for den klare stemmen fra nord.

- Jeg spilte til jeg var i sjuende måned med Maria, datteren min som nå er 21 år. Da ble det en naturlig pause, sier hun.

Randi Hansen

Randi Hansen i 1980 da hun ga ut platen «Hjerterdame», som kom ut året etter at låten «Hvis jeg fikk være sola di» fra debutalbumet «Ho Randi» ble en landeplage av dimensjoner.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Den pausen har vart til nå. NTB møter henne i et lite studio på Oslos østkant der hun gikk de første rundene med det som skal bli hennes nye plate, og som antakelig kommer i november.

Få et liv

- Sangene mine måtte få et liv og få komme ut. Det har tvunget seg fram. Men jeg var lenge i tvil, og har gått mange runder om jeg vil selge friheten min og kanskje bli kjent igjen.

Randi Hansen, som har rukket å bli 48 år, snakker lavmælt om hvordan hun begynte å skrive igjen. Etter fire barn - deriblant tvillingjenter som nå er 11 - og mange år i et «vanlig» yrke som musikklærer i Harstad, begynte det å løsne.

- Særlig de siste fire årene har det virkelig begynt å løsne for skrivingen. Jeg skrev også før det, men med tid til og omsorg for fire barn ble det ikke så mange sanger. Med musikken rundt meg på skolen søkte jeg stillheten da jeg kom hjem, sier hun.

Det er om våren hun skriver mest. Noen sanger tar en time å skrive, dem kaller hun «gaver».

- Skriveprosessen kommer ikke av seg selv. Livet man lever inspirerer. Og er man opptatt med småbarn, gjelder det å nyte den delen av livet også.

Egenverdi

Men visene begynte å hope seg opp for Randi. Da hun var i WH Studio i Oslo, var de i ferd med å spille inn 18 av dem.

- Det blir en hard og smertefull prosess å velge bort noen, jeg har jo allerede hjemmefra valgt ut blant alle jeg hadde.

Randi sier hun skriver om årstider, solskinn og regn, om naturen, om ungene sine og om kjærlighetsopplevelser. Det ligger noteark rundt om i det hjemmekoselige, lille studioet. Sjefen sjøl, Ernst Nikolaisen, sier fornøyd at «det er vakkert» når stemmen hennes i opptak flyter gjennom rommet.

- Dette er den viktige prosessen for meg, sier Randi og nikker mot omgivelsene, mot musikerne som venter på å fortsette videre.

- Nå får jeg bekreftet egenverdien i det å skape musikk. Å være «i» musikken, som en del av den kreative prosessen fra jeg skriver første setning til det siste fiolinpålegget, det er det som er viktig for meg.

Over natten

«Sola fra Senja» var klengenavnet hun fikk som ungjente etter at visen «Hvis jeg fikk være sola di» ble en stor hit i 1979. Det gikk fort for seg, minnes hun:

- Jeg ble kjent over natten. Jeg hadde ikke gått og bygget meg opp og drømt om å slå gjennom.

For henne lå anerkjennelsen i folks platekjøp.

- Det betød for meg at de likte musikken min.

Til NTB sier Randi Hansen at det ligger mye terapi i det verbale. Det kunne like gjerne blitt bøker hun uttrykte seg gjennom, men hun liker sangens format.

- Det å si noe på lite plass, i en sang, er også en tilfredsstillelse.

Det var i fjor sommer at hun bestemte seg for å gi de nye sangene sine et liv. Ungene var blitt større, hun var kommet midt i livet, sier hun med et lite smil:

- Jeg kunne ikke utsette det lenger!

Novemberplate

Gjennom Norsk Artistforbunds studiokvote fikk hun innpass i Oslo-studioet hos Ernst Nikolaisen, som satte henne i kontakt med musikermiljøet rundt sitt selskap Wilma Records - hittil mest kjent for artister innen roots og country.

Musikere ved denne korsveien for henne er Steinar Albrigtsen, Kyrre Sætran, Frode Kvisvik og Trond Augland, og Randi Hansen sier hun er svært takknemlig for hvordan de tok imot henne - og sangene hennes - på.

- Visen er det jeg starter med, den er min uttrykksform. Nå er vi i ferd med å utvikle lydbildet, som blir litt vise, litt pop, litt country, forteller Randi.

Første innspillingsrunde ble unnagjort i forrige uke, med grunnkomp og ledesang, mens regnet øste ned og solen var langt unna. Snart skal hun ned og gjøre vokal og kor.

- Innspillingen skal være ferdig i slutten av august, og så er neste prosess å finne ut hvem som skal gi ut platen, sier Randi Hansen, som regner med å få gitt ut comebackplaten sin 1. november.

(NRK/NTB) 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)