Hopp til innhold

Radiohead tar nye grep

Da Radiohead ga ut sitt forrige album kunne du få det gratis. Det skjer ikke med den nye plata «King of Limbs», som slippes denne uka

Radiohead

Du får ikke den nye Radiohead-plata gratis.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Radiohead: «King of Limbs»

Radioheads nye plate «King of Limbs».

Foto: Plateomslag
Radiohead: «In Rainbows»

Radioheads forrige utgivelse, «In Rainbows» fra 2007.

Foto: Plateomslag
Thom Yorke, Radiohead

Thom Yorke sa bandet skulle slutte å gi ut album, men det klarer de ikke å la være.

Foto: Mark J. Terrill / Ap

Det britiske bandet Radiohead er blitt kjent for sine markedsføringstriks. Sist gang var det i form av å la fansen sjøl bestemme hvor mye deres plate skulle koste. De fleste som hentet «In Rainbows» ned fra nettet gjorde det imidlertid ute å betale.

Toppet listene

Radiohead slo gjennom med låta «Creep» i 1993 og deres siste album toppet listene både i USA og Storbritannia, til tross for gratisstuntet.

Les også:

Når de denne uka slipper sitt nye album, «King of Limbs» går de tilbake til mer tradisjonelle metoder, men gjør det likevel på en ny måte.

I flere formater

De kaller plata for «The World’s First Newspaper album» og gir den ut i flere formater; du kan kjøpe albumet som en pakke bestående av to vinylplater med et spesiallaget cover, i tillegg til en cd-plate og digital nedlasting av musikken. Denne pakka består blant annet av 625 mindre kunstverk.

Dette kan du få til den «nette» sum av 33 pund, eller drøyt 300 kroner. Men du kan også velge å kjøpe plata som mp3-nedlasting, eller i wav-format. Da blir prisen bare seks pund eller 56 kroner for mp3-utgaven og ni pund eller 84 kroner i wav-format, melder The Independent.

Boksen med vinyl, cd og nedlasting vil bli tilgjengelig fra 9. mai, mens den nedlasta versjonen kan bestilles allerede nå, og vil være i salg fra lørdag 19. februar.

Skapte bølger

Radioheads noe ukonvensjonelle metoder skapte bølger i musikkbransjen sist gang de ga ut plate. «In Rainbows» ble ikke tilgjengelig i Itunes før etter tre måneder, og bandets fulle katalog var ikke tilgjengelig der før i 2008.

Det er lite trolig at den nye plata vil bli å finne i Apples nettbutikk på en stund.

I 2009 sa vokalist Thom Yorke at bandet ville slutte å lage album , og vurderte i fjor høst å kaste hele prosjektet de nå gir ut, men det ble altså trolig ikke noe av.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.